Dom

10 napak pri selitvi

Pri selitvi je zelo pomembno, da ste seznanjeni tudi z napakami, ki jih lahko naredite. V izogib temu smo vam pripravili seznam najpogostejših napak z nasveti.

1. Selitev v lastni režiji brez kakršne koli priprave?

Velika napaka. Tudi če se selite samo na drugo stran mesta je lahko selitev izjemno zahtevna. Obstaja ogromno potencialnih pasti, od telesnih poškodb do poškodb opreme in nepričakovanih dodatnih stroškov goriva. Na koncu namreč lahko spoznate, da selitev v lasni režiji le ni bila tako zelo poceni in zabavna. Zato si vzemite čas za pripravo in upoštevajte vse faktorje, ki vplivajo na vašo selitev. Vprašajte tudi za kakšen nasvet.

2. Selitev v času prometne konjice?

Obstajajo obdobja v letu, pa tudi določene ure v dnevu, ko na cestah nastajajo zastoji. V izogib prometnim nevšečnostim je potrebno tudi ta del selitve dobro načrtovati. Selitveni servisi ponavadi znajo svetovati, kdaj je najprimernejši čas selitve.

3. Niste naredili okvirnega obračuna selitve oz. si priskrbeli predračuna selitvenega servisa?

Pri selitvi je pomembno, da vnaprej veste kakšni bodo stroški selitve. Selitveni servisi vam ponavadi ponujajo več vrst predračunov zato bodite pozorni kakšen vam je predočen in, ali se v določenih primerih lahko spremeni tudi končna cena storitve. Pridobite vsaj tri predračune selitvenih servisov in seveda preračunajte tudi stroške, ki jih boste imeli, če se boste selili sami. Še en namig, najcenejši selitveni servis ni nujno tudi najboljša izbira.

4. Ste pozabili na zavarovanje?

Zaradi tega vas lahko, ob morebitni nesreči in poškodovanju vaših stvari, močno boli glava. Pridobite zavarovanje, oziroma preverite kaj vam ponujajo zavarovanja, ki jih že imate sklenjena. Preverite tudi kakšno zavarovanje ponuja selitveni servis.

5. Niste poskrbeli za prevoz stvari, ki jih selitveni servis noče seliti?

Pogosto selitveni servisi nočejo seliti razne dragocene stvari kot so zbirke kovancev, dragih vin, nakita, dokumente, drage elektronske naprave, ipd.. Vse to vzemite v obzir pred selitvijo, da ne boste na selitveni dan vsega tega morali tiščati v avtomobil, ki bo že poln kakšnih drugih stvari.

6. Selitveni dan, vi pa ste pozabili na vašega psička?

Seveda je pomembno tudi, da ne pozabite na vaše hišne ljubljenčke. Poskrbite, da bo tudi njihova selitev potekala nemoteno, varno in seveda udobno.

7. Kaj pa rastline?

Nekateri selitveni servisi prav tako nočejo prevzeti odgovornosti za selitev rastlin, še posebej če gre za selitve na večjih razdaljah. Rastline ki jih selite je dobro za čas selitve presaditi v nelomljive posode.

8. Niste počistili stanovanja in se znebili nepotrebnih stvari?

To vas lahko stane nekaj dodatnih evrov, ur in prostora. V stanovanju je ogromno stvari, ki jih niste uporabljali leta. Zato se znebite vsega za kar veste, da ne boste uporabljali tudi naslednjih deset let in jih raje reciklirajte, prodajte, podarite ali zavržite. Tako vam ne bo potrebno plačevati za premik stvari, ki niso pomembne.

9. Niste naredili popisa stvari?

Še ena napaka, ki vam lahko povzorča preglavice. Na selitveni dan bo namreč brez seznama stvari in predhodnega popisa škatel izjemno težko nadzirati selitev. S seznamom se zavarujete, da bo pregled pred odhodom zanesljiv pokazatelj, da je naloženo resnično vse, kar nameravate seliti. Tudi ko so stvari dostavljene v novem domovanju lahko na podlagi seznama zlahka preverite ali je vse prispelo na cilj. Z označenimi škatlami boste tudi pridobili kakšen dan, saj boste natanko vedeli kaj katera škatla vsebuje.

10. Ne pozabite na paket nujnih pripomočkov!

Posebej zapakirajte pripomočke, ki vam bodo prišli prav v začetnih urah naselitve v novo domovanje. Paket naj vsebuje škarje, izvijače, orodje, adresar, svetilko, žarnice, vijake, najosnovnejše kuhinjske in toaletne pripomočke ter podobne stvari, ki jih boste potrebovali v prvih dneh oz. urah.

Objave iz iste kategorije: