Avtomobilizem

Akumulator je pomembna komponenta vsakega avtomobila

Vsak avtomobil, ki uporablja motor na notranje izgorevanje, potrebuje akumulator oziroma notranjo baterijo. To je srce našega avtomobila, saj oskrbuje in zagotavlja delovanje mnogo različnih komponent. Ko je naš jekleni konjiček v mirovanju, potrebuje električno energijo, da ohranja alarmni sistem, računalniški sistem, ter druge komponente v delujočem stanju.

To pa omogoča prej omenjena komponenta, ki pa jo je potrebno na vsake nekaj let zamenjati. Temu je tako, saj sčasoma izgublja sposobnost zadrževanja primerne kapacitete električne energije. Tako je pomembno, da poznamo glavne naloge te akumulatorja za avto in znamo prepoznati znake, da je potreben zamenjave.

Akumulator z leti izgublja moč

Vsaka del našega avtomobila se sčasoma izrabi. To pa še posebej velja za mehanske in električne komponente, ki so pod veliko obremenitvijo. Akumulator za avto v povprečju deluje optimalno do največ pet let. Po treh letih pa je že možno opaziti, da je do neke mere že izgubil svojo največjo kapaciteto.

Akumulator za avto Goodyear
Akumulator za avto Goodyear

Tako je možno, da našega vozila ni možno prižgati v prvem poskusu v mrzlih jutrih. Obenem pa ga hitro izpraznimo, če imamo ugasnjen motor, v vozilu pa so prižgani žarometi, radio, GPS in druge komponente.

Slabo delujoč akumulator obremenjuje druge komponente

Akumulator v avtomobilu je zadolžen, da omogoča motorju dovolj električne energije, da ga lahko prižgemo. Sčasoma pa se jakost električne energije v akumulatorju za avto poslabša. Tako morda ni več možno v prvem poskusu prižgati naše vozilo. Če to opazimo, je priporočljivo, da ga zamenjamo. Temu je tako, saj s tem bolj obremenjujemo druge komponente v našem jeklenem konjičku.

YouTube video
AMZS nasvet: Preverite stanje akumulatorja

Ena izmed komponent, ki je pod dokaj velikim stresom, je alternator. Ta je zadolžen za napajanje električnih komponent našega vozila, ko je prižgan motor. Obenem pa polni akumulator. Če slednji ne deluje več dobro, mora alternator več električnega toka usmeriti vanj. Obenem pa tudi štarter oziroma zaganjač bolj trpi, saj mora večkrat zagnati motor, da se ta prične obračati.

Simptomi slabo delujočega akumulatorja v našem vozilu

Ena izmed najbolj pogostih okvar vozila je nedelujoč akumulator. To je tudi razlog zakaj se večini voznikov po svetu, tolikokrat noče zagnati njihovo vozilo. K sreči lahko težavo hitro prepoznamo, če poznamo nekaj osnovnih simptomov, kot so:

Počasno obračanje motorja povzroči nizka voltaža akumulatorja

Ko poizkušamo prižgati motor vozila, se ta obrača počasi. Možno je tudi, da moramo večkrat obrniti ključ, da se motor uspešno prižge. Za to je zadolžena nizka voltaža akumulatorja, ki motorju ne more nuditi dovolj moči, da se pravilno prične proces notranjega izgorevanja.

Računalnik v vozilu nam sporoči, da moramo preveriti akumulator

Novejša vozila avtomatsko merijo napetost v akumulatorju. Tako je možno, da nam bo v armaturni plošči zagorela lučka v obliki akumulatorja ali baterije. To pomeni, da moramo preveriti omenjeno komponento.

Napihnjeno ohišje baterije je znak, da jo moramo zamenjati

Napihnjeno ali smrdeče ohišje akumulatorja za avto je znak, da je nujno potreben zamenjave. V tem primeru ni priporočljivo voziti vozila, tudi če lahko uspešno prižgemo motor.

Odlične nadomestne dele za vozila vseh vrst nam ponuja blagovna znamka silux, kateremu zaupajo vozniki po celi Evropi. V ponudbi pa imajo tudi veliko originalnih delov za avtomobile, kombije, tovornjake, SUV-e in druga vozila.

Objave iz iste kategorije: