Dom

Ali košnja z robotsko kosilnico lahko izboljša kakovost zelenice?

Pogosto se govori, da robotska kosilnica izboljša kakovost trate in tako zagotavlja izjemno lepo zelenico. V primerjavi s klasično kosilnico ne le prihrani čas, ki ga običajno porabite za nego trate, ampak daje tudi boljše rezultate. Toda ali je to res in kako deluje robotska kosilnica?

Menda robotske kosilnice izboljšujejo kakovost trate v primerjavi s klasičnimi kosilnicami. Ne samo, da se prihrani čas, ko robotska kosilnica (skoraj) sama skrbi za trato, ampak obstajajo tudi praktične prednosti. Kaj robotska kosilnica dejansko počne drugače, kako koristi trati in kako izboljša kakovost trate?

Ne samo, da se prihrani čas, ko robotska kosilnica (skoraj) sama skrbi za trato, ampak obstajajo tudi praktične prednosti.

Košnja je koristna za rast

Robotska kosilnica mora kositi travnik v kolobarju vsakih tri dni (največ), odvisno od osebnih želja. To povzroči, da se posamezna rezila trate širijo in tvorijo več poganjkov. Travnik postane gostejši in tako prepreči nadležen plevel.

Pogosta košnja spodbuja tudi rast korenin in izboljšuje strižno odpornost rastlin. To je še posebej koristno za trate, ki se močno obrabijo.

Zmanjša širjenje plevela

Na splošno robotska kosilnica otežuje širjenje plevela. Običajno raste, če se travnik redko kosi. Poleg tega pogosta košnja trate najprej zmanjša možnost širjenja semena plevela. Hkrati plevel običajno zaseda na primer niše, ki nastanejo zaradi pomanjkanja hranil. Tudi pri robotski trati ni tako, zato se rast plevela znatno zmanjša.

Kljub temu ni vedno dovolj, da se z uporabo robotske kosilnice zmanjša širjenje plevela. Na travnikih, kjer se je plevel že močno razširil, bodo morda potrebne druge metode za njihovo izkoreninjenje. Obstajajo tudi rastline, na primer trava, proti kateri je celo robotska kosilnica precej nemočna. V mnogih primerih pa pomaga preprečiti ali znatno zmanjšati pojavljanje plevela – z uporabo robotov.

Naravno gnojenje

Zaradi pogostega delovanja robotska kosilnica vsakič odreže le zelo majhen del konic stebel. Ti preprosto ostanejo neposredno na površini in se tukaj razgradijo. S tem v zemljo trajno dodamo naravno gnojilo. Po drugi strani izboljšuje rast travnikov in jih krepi ter zmanjšuje širjenje plevela.

Da bi ta postopek deloval, morajo biti odrezki trate zelo kratki. V nasprotnem primeru bi proces razgradnje predolgo trajal in plast mulčenja bi zmanjšala prezračevanje trate. Na primer, tedenska košnja z ročno kosilnico ni dovolj, ker so konice travnikov že predolgo rasle.

YouTube video

V primerjavi z mnogimi drugimi kosilnicami robotska daje popolnoma enakomeren in čist videz. To je predvsem posledica britvic ostrih nožev robotske kosilnice, ki namesto da odtrgajo stebla, kot to velja za rezila drugih najpogostejših kosilnic. To preprečuje, da bi se konice raztrgale in nastale rjave lise. Rez je videti še posebej bujen, zelen in zdrav.

Objave iz iste kategorije: