Zdravje

Čajanka z edinstvenimi okusi

Čaj je priljubljen napitek, ki ima vsaj eno zelo dobrodošlo prednost – pripravimo ga lahko iz neštetih zelišč in rastlin. Možnosti so praktično neomejene, saj imamo na voljo ogromno rastlin, ki dopuščajo uživanje v obliki čaja, poleg tega pa lahko različne pripravke tudi mešamo in dosežemo komplementarne okuse in mamljive vonjave. Posebej priljubljeni so sadni čaji, ki so sladki in aromatični, še bolj pa slovijo zeliščni čaji, ki so za mnoge edini pravi čaji. A to sta le dve kategoriji, ki vključujeta izjemno pestro paleto različnih rastlin, ki jih lahko uporabimo za ta namen. Nekatera zelišča ponujajo prav posebne učinke, druga uporabljamo zaradi edinstvenih okusov in vonjav, v vsakem primeru pa je priprava različnih čajev tudi zanimiva izkušnja, pri kateri je okusen in zdrav napitek le še pika na i.

Nekatere sestavine omogočajo zelo enostavno pripravo čaja. To recimo velja za ingver, ki ga običajno uporabimo v obliki korenine. Priprava čaja ne bi mogla biti bolj enostavna, saj ingver le narežemo na tanke rezine, korenino lahko kar naribamo, stresemo v vodo in kuhamo kakšnih 10 minut. Nato čaj precedimo in prelijemo v skodelice, tako pa je že pripravljen za uživanje. Ker ima ingver precej oster in izrazit okus, je dovolj že majhen del korenine, le nekaj centimetrov za lonec čaja. Prav tako lahko ta okus dopolnimo z limoninim sokom, pogosto pa ingverjev čaj sladkamo z medom.

Tako kot mnoge druge sestavine, ki jih uporabljamo za pripravo čaja, ima tudi ingver različne zdravilne učinke za telo in duha. Predvsem je tak čaj priljubljen za blaženje simptomov prehlada in gripe, pomaga pri kašlju in blagodejno deluje na dihala. Ni treba uporabljati velikih količin ingverja, ravno zaradi ostrega okusa se lahko zgodi, da se nam bo čaj na ta način zameril – raje redno pijemo nekoliko šibkejši ali osladkan čaj, kaj kmalu pa se na okus tudi navadimo.

Ingver lahko za čaj enostavno pripravimo kar sami doma, lahko pa čajne mešanice tudi že kupimo. Enako velja za nekatere druge čaje, ki prav tako ponujajo edinstvene okuse. Seveda se v sodobnih čajnicah, pa tudi v čisto običajnih trgovinah prodajajo izjemno raznolike mešanice, od znanih domačih sadnih okusov, na primer jabolčnega čaja, do eksotičnih novih mešanic, katerim niti ne znamo izgovoriti imena. Takšne mešanice je pametno izbrati le premišljeno in v manjših količinah, če ne vemo, kaj pričakovati od njih. Pogosto se zgodi, da v navdušenju izberemo večje pakiranje, nato pa se s pitjem čaja le silimo ali pa mešanico celo zavržemo.

Organizacija čajanke je lahko lepa družabna dogodivščina, kateri dodajo edinstveni okusi čajev le še piko na i. Vsekakor se splača takšno druženje spodbujati in narediti iz njega navado, saj je tudi ponudba čajev dovolj pestra, da ne bo treba vedno piti istih.

Objave iz iste kategorije: