Tehnologija

Domene v analogiji s hišo predstavljajo hišne naslove

Za domeno ste morda slišali že neštetokrat, če pa bi vas nekdo kar tako vprašal, kaj domena je oziroma kaj pravzaprav predstavlja, pa je vprašanje, če bi mu znalo dovolj jasno in hkrati enostavno razložiti.

Če še nimate svoje spletne strani, potem nimate niti domene. Za spletno stran namreč potrebujete prav domeno, poleg tega pa sta v to kategorijo vključena še spletno gostovanje in izdelava spletne strani. V nadaljevanju vam bomo na slikovit način predstavili domeno in spletno gostovanje.

Primerjava domene in spletnega gostovanja s hišo

Ko strokovnjaki nekomu razlagajo domene in spletno gostovanje, to ponavadi ponazorijo tako, da jih primerjajo s hišo. Domene v analogiji s hišo predstavljajo hišni naslov. In če nekdo, ki ga povabite k sebi na dom, pozna vaš naslov, vas bo ta zagotovo hitreje našel. Vsaka domena torej predstavlja spletni naslov, ki ga sicer vnašate v vrstico na vrhu vašega spletnega brskalnika.

Zapis domene je sestavljen iz dveh delov
Domene z različnimi domenskimi končnicami

Analogija spletnega gostovanja pa predstavlja sama hiša oziroma, še bolje, prostore v njej. Vse, kar torej sestavlja spletno stran, je spravljeno na strežniku.

Zapis domene je sestavljen iz dveh delov

Sedaj, ko vam je že veliko bolj znano in domače, kaj sta domena in spletno gostovanje, pa je potrebno vedeti tudi to, da je domena sestavljena iz dveh delov, in sicer iz imena ter domenske končnice. 

YouTube video

Če boste kdaj v prihodnosti želeli izbrati ime domene za svoje spletno mesto, vam svetujemo, da si pred tem preberete kar nekaj koristnih nasvetov, ki vam bodo izjemno koristili. Tako literaturo lahko najdete tudi na številnih koristnih spletnih straneh. Domenca.com je že ena od njih. Na njem si boste lahko prebrali še druge napotke, ki vas bodo vodili do vrhunske ustanovitve svoje lastne spletne strani. 

Sicer pa se lahko s pomočjo te spletne strani lahko povežete s specializiranimi svetovalci, ki vam ponujajo tudi konkretne storitve pri izdelavi spletne strani in še česa drugega. Do njih lahko pridete kar preko spleta ali pa telefonskega klica. Na voljo so vam vse dni v tednu, po možnosti pa jih lahko obiščete tudi v živo. Ne pozabite preveriti še, ali je na omenjeni spletni strani kakšna posebna akcijska ponudba.

Objave iz iste kategorije: