Tehnologija

Domenske končnice

Svetovni splet iz dneva v dan dobiva nove razsežnosti in vsake toliko časa je bogatejši za nov nabor spletnih domenskih končnic. Med njimi so zagotovo najbolj znane .com, .net, .tv in ostale, ki so pravzaprav najbolj pogosto uporabljene na svetu. Uporablja jih praktično celoten svet. Slovenija ima lastno domensko končnico oziroma tako imenovano vrhnjo domeno, in sicer .SI. Ne glede na to, za katero končnico se odločite, pa je potrebno upoštevati določena pravila, ki jih predpisujejo registri teh domenskih končnic oziroma njhovi lastniki. Zakaj lastniki?

 

Domenske končnice sedaj lahko prijavijo tudi podjetja

Če je še včasih veljalo, da lahko imamo le standardne domenske končnice, kt so .com, .net in ostale ter seveda vrhnje domene posameznih držav, danes temu ni več tako. Ljudje oziroma podjetja imajo možnost da registrirajo lastno domeno. ICANN vse od 12. Januarja 2012 dalje ponuja možnost podjetjih, da registrirajo lastno domeno. To pomeni, da če imate podjetje prevozništvo lahko podate vlogo za registracijo domene .prevozništvo.

 

Vseeno so postopki za takšno registracijo domene precej zahtevni ter dolgotrajni. Nenazadnje glavni cilj vsekakor ni poplava različnih domenskih končnic, marveč kvalitetne končnice, katerim bodo ljudje lahko zaupali. Pričakovanja so vse od začetka leta 2012 pa do danes zelo velika. Seveda pa so cene registracije domenske končnice izjemno visoke. To pomeni, da si lahko lastno domensko končnico privoščijo le izjemno velika podjetja.

 

ICANN ima torej posebne zahteve in postopke, ki natančno predelajo domenske končnice. Vsekakor pa so te precej drage, če želite uveljaviti svojo. Priporočamo vam, da uporabite domenske končnice, ki so vezane na vašo prodajo, izvor države ter seveda cilje v prihodnosti. Tako boste imeli ime domene, ki jo bodo vsi nekako poznali.

Objave iz iste kategorije: