Drsna vrata

(Photo credit: Wikipedia)

Drsna vrata so vse pogostejši element notranje arhitekture oziroma opremljanja doma, saj zavzamejo manj prostora kot klasična krilna vrata – in to je v obdobju, ko si večina ne more privoščiti doma z veliko površino, še kako pomembno. Poleg tega, da so praktična, pa so drsna vrata v zadnjem času tudi precej moderna.

Drsna vrata garderobnih in drugih omar

Drsna vrata so se najbolj uveljavila na področju pohištva, saj so z njimi opremljene garderobne in vgradne omare – zlasti tiste večje, pri katerih bi bilo odpiranje velikih krilnih vrat problematično, ali pa bi bilo krilnih vrat preveč (drsna vrata so namreč lahko precej večja od krilnih). Poleg garderobnih omar, pa se drsna vrata vse bolj uveljavljajo tudi na omarah v dnevni sobi in v otroških sobah, z njimi se zapirajo knjižni regali ali omare za dokumentacijo v podjetjih, police z materialom v delavnicah in podobno.

>!

Notranja vrata

Ugotovili smo, da so drsna vrata praktična, estetska, zavzamejo pa malo prostora. Zato vse pogosteje nadomeščajo klasično stavbno pohištvo.
Sprva so se drsna vrata uveljavila predvsem v obliki velikih panoramskih vrat, ki se lahko poleti popolnoma odprejo in nudijo stik doma z naravo v okolici oziroma omogočajo izhod na balkon ali v atrij. Nato pa so se prestavila tudi v notranjost doma.

Imate v svojem stanovanju pri vhodu manjšo vežo, ki bi jo nekako želeli ločiti od bivalnih prostorov, da vanje ob odpiranju vhodnih vrat ne bi pihalo, pa bi vam krilna vrata zavzela preveč prostora? Potem so drsna vrata zagotovo prava izbira. In seveda ni nujno, da so lesena – odločite se lahko tudi za druge materiale, tako umetne mase kot klasično ali brušeno steklo. Poskrbeti je potrebno le, da so vodila, na katerih vrata visijo, dovolj močna.

Drsna vrata, ki imitirajo steno

Vsi vemo, da je včasih kakšen prostor najbolje zapreti, ter ga tako umakniti izpred oči gostov. Z drsnimi vrati je to prav enostavno. Če se odločite za vrata, ki so iz enotnega materiala (torej ne gre na primer za steklo v lesenem okvirju), jih enostavno potisnete preko odprtine oziroma vhoda v drug prostor (na primer iz dnevne sobe v kuhinjo), in nikomur se ne bo zdelo, da skušate kaj prikriti. Drsna vrata so namreč odličen razmejevalnik prostorov, ki se lahko ob primerni barvi in materialu tako zelo skladajo z okolico, da so videti kot zid.

Barve, vzorci, poslikave

Želja, da bi se drsna vrata popolnoma skladala z okolico, je zgolj ena možnost – lahko pa se odločite ravno obratno in izberete vrata posebne barve, z vzorci, v kombinaciji več materialov ali celo s poslikavo. Tako bodo dobila vrata novo vrednost, saj bodo služila tudi kot dekoracija vašega doma.

 

Similar Posts: