Dom

Hidravlično uravnoteženje se bo poznalo v denarnici

Vsak sistem, ki je uravnotežen, je najboljši sistem. Tudi sistem ogrevanja ima večji izkoristek, če je uravnotežen. Porazdeli energijo oziroma toploto tako, da jo imamo povsod dovolj. Sistemi, ki se gradijo so mnogokrat delani na način, ki je poceni in se pri začetni investiciji ne gleda na stroške obratovanja in dolgoročne stroške. Hidravlično uravnoteženje bo v kombinaciji s termostatskimi ventili, z majhnim vložkom tudi pri že obstoječih, ali novih sistemih, poskrbelo, da se bodo stroški zmanjšali. Prihranili bomo pri energiji z optimalno porazdelitvijo toplote.

Hidravlično uravnoteženje je naložba za prihodnost

Stroški vgradnje hidravličnega uravnoteženja bodo hitro povrnjeni. Zakaj? Ker bomo prihranili pri porabi energije. In vsaka poraba energije v končni fazi pomeni porabo denarja. Hidravlično uravnoteženje poskrbi za to, da bodo vsi grelni viri imeli potrebno toploto. Sedaj se pri večini ogrevalnih sistemov dogaja, da imajo največ toplote tisti viri, ki so najbližje viru ogrevanja. Se pravi, da radiatorji, ki so najbližje peči, prejmejo najvišjo temperaturo, čeprav jo sploh ne potrebujejo.

Tisti oddaljeni pa najmanj. In če dobro pomislimo, so prav oddaljeni grelni elementi tisti, ki običajno potrebujejo več energije. Običajno so to grelni viri na podstrešjih ali višjih nadstropjih. Tu so izgube toplote skozi streho največje. In hidravlično uravnoteženje poskrbi ravno za to. Da imajo tudi oddaljeni grelni viri dovolj toplote. Toplota se v kombinaciji z termostatskimi ventili porazdeli optimalno na vse vire. S tem prihranimo pri porabi energije.

YouTube video

Bivanje v prostorih, ki so hidravlično uravnoteženi je prijetneje

Če imamo na voljo ravno prav toplote, in je sistem ogrevanja uravnotežen, bo bivanje prijetneje. Ne bo nas zeblo in ne bo nam prevroče. V vsakem prostoru bomo imeli ravno pravo željeno temperaturo. In to takoj, brez zamud pri ogrevanju. Tudi oddaljeni grelni viri bodo takoj dobili ustrezno količino toplote. Brez hidravličnega uravnoteženja, z naravnim kroženjem tople vode, je prvi grelni vir vedno tisti, ki dobi toplote največ.

Vsak nadaljnji jo dobiva z določenim zamikom. Hidravlično uravnoteženje poskrbi, da do tega ne more priti. Vsak grelni vir ima ravno toliko toplote, kot jo potrebuje. S tem lahko bolj optimalno delujejo tudi termostatski ventili. Prihranki energije, torej denarja, pa so pri tem veliki.

Objave iz iste kategorije: