Tehnologija

Hitri SSD diski brez mehanskih delov

Velik del hitrosti vsakega računalnika predstavlja glavni spominski medij na katerem je naložen operacijski sistem. Trdi diski so še vedno tehnologija, ki se sčasoma izboljšuje. Proizvajalca kot sta Western Digital in Seagate vedno izboljšujeta hitrost branja in zapisovanja na magnetne plošče, hitrost predpomnilnika in drugih delov mehaničnih diskov. Kljub temu pa je povprečni SSD disk mnogo hitrejši pri namestitvi programov, nalaganju iger, zagonu operacijskega sistema ipd. Obenem pa ne vsebuje mehanskih in premikajočih delov, kar ga naredi bolj odpornega na vibracije.

Prenosni računalnik je postal veliko hitrejši

Zadnja leta je moč opaziti velik porast zmogljivosti vseh prenosnih računalnikov, kar se tiče procesorja in grafične kartice. Prenosniki so dolgo časa uporabljali 2.5-inčne trde diske kot glavne pogonske spominske medije. Dejstvo pa je, da so omenjeni računalniki pogosto izpostavljeni vibracijam, ko jih odložimo na mizo, jih pospravimo v nahrbtnik ipd. Med tem, če je računalnik prižgan, lahko sčasoma poškodujemo magnetne plošče v disku. Danes pa prenosni računalniki uporabljajo SSD diske, ki so popolnoma neobčutljivi na vibracije.

Med delovanjem SSD diski ne povzročajo zvoka, saj delujejo popolnoma digitalno. To jih naredi idealne za gamerske in poslovne računalnike, kjer želimo, da je naš sistem med delovanjem skoraj neslišen.

Operacijski sistem se naloži v nekaj sekundah

Zagon računalnika je dolgo časa veljal za dokaj časovno potratno opravilo. Ko je uporabnik prižgal računalnik, je ta potreboval tudi več minut, da je uspešno naložil operacijski sistem. Tudi, ko je bil operacijski sistem že naložen, je bilo treba počakati še malo, da so se posodobili vsi gonilniki, aplikacije in drugi elementi. Ker pa SSD diski ne vsebujejo magnetnih plošč, ampak spominske celice, se vse informacije bliskovito hitro naložijo v pomnilnik. To pomeni, da je potrebno počakati v povprečju le nekaj sekund za polni zagon operacijskega sistema. Prednost pa je tudi ta, da se naš prenosnik hitreje zbudi iz hibridnega spanja, ker so vsi podatki preneseni iz pomnilnika na SSD disk za hitrejši zagon računalnika.

YouTube video

Računalnik je med delovanjem veliko tišji

Klasični trdi diski med delovanjem povzročajo dokaj veliko zvoka. V disku se nahaja električni motorček, ki poganja eno, dve ali več magnetnih plošč. Med branjem in pisanjem podatkov pa bralna roka naredi kontakt z magnetno ploščo in povzroči še dodaten zvok, ki je lahko moteč, če imamo računalnik na mizi. Pri SSD diskih pa je zgodba drugačna. Med delovanjem ne povzročajo zvoka, saj delujejo popolnoma digitalno. To jih naredi idealne za gamerske in poslovne računalnike, kjer želimo, da je naš sistem med delovanjem skoraj neslišen.

Tudi v starejši prenosni računalnik je mogoče vgraditi SSD disk, kar ga zelo pohitri. Seveda pa lahko enako naredimo s stacionarnim računalnikom. Priporočljivo je, da nadgradnjo opravi izkušen serviser ali računalniška trgovina.

Objave iz iste kategorije: