Zdravje

Imate radi chia semena?


Chia semena se uvrščajo med super živila in so v zadnjih letih tudi pri nas precej priljubljena. Uživamo jih predvsem zaradi njihove hranilne vrednosti, ne pa zaradi okusa. Okus je namreč precej prazen – mnogi pravijo, da čija okusa pravzaprav sploh nima. Zakaj jih torej velja uživati? Ker vsebujejo petkrat več kalcija kot mleko, sedemkrat več vitamina C kot pomaranče, trikrat več železa kot špinača, dvakrat več kalija kot banana in osemkrat več omega tri kot losos. Seveda pa so to podatki, ki jih je potrebno jemati z zdravo pametjo – z banano še vedno dobimo precej več kalija, saj je ena banana še vedno bolj hranljiva kot žlička čije, kolikor je običajno zaužijemo. Da ne govorimo o tem, kako je za prigrizek bolj praktična …

Kako koristijo chia semena?

Tako kot druga super živila, imajo tudi chia semena (http://www.super-obrok.si/chia-cija-cia-semena-250g) veliko pozitivnih učinkov na zdravje oziroma na naše telo. Pomagajo nam, da se oskrbimo z energijo in smo tudi bolj vzdržljivi. Z njihovo pomočjo lahko okrepimo imunski sistem. Pomagajo nam uravnavati krvni sladkor in izgubiti odvečno telesno težo. Zaradi množice vlaknin pomagajo pri čiščenju telesa, prav tako pa spodbujajo razstrupljanje, spodbujajo prebavo in  zmanjšujejo vnetja. Zaradi omenjenih mikrohranil vplivajo tudi na lepši videz kože in menda celo preprečujejo rakava obolenja.

YouTube video

Kako jih uporabljamo?

Chia semena lahko posujemo po množici jedi, na primer preko solate ali sadne solate ter sladoleda. Lahko jih dodajamo kvašenemu testu (kruh in pica) ali biskvitu. Z njimi lahko izboljšamo kosmiče za zajtrk ter mnoge skutne in zelenjavne namaze. Če chia semena zmeljete v mlinčku za kavo, jih lahko dodate tudi v maso za palačinke in drugo testo ter omake, kjer bi vas zrnca sicer motila. Nekateri dodajajo chia semena v marmelade, drugi jih raje zmeljejo in si skuhajo napitek, ki nadomesti kavo. Možnosti uporabe je torej veliko, najbolj pogosto pa se sicer pripravlja tako imenovan čija puding. Ne gre za puding v običajnem pomenu besede, temveč za chia semena, ki jih namočimo v tekočino in pustimo, da nabreknejo, s čemer dobimo gost prigrizek ali desert, ki ga jemo z žličko. Chia semena se za puding najbolj pogosto namočijo v jogurt, kokosovo ali mandljevo mleko, lahko pa tudi v pomarančni, jagodni ali kašen drug sok.

Zdravje tudi za ljubljenčke

Chia semena lahko uživajo tudi živali. Ponudite jih konju, ali pa jih vmešajte v pasjo hrano ali vašemu kosmatinčku pripravite pasje piškote, v katere vmešajte tudi chia semena.

Naravna prehranska dopolnila so polnovredni proizvodi , kar pomeni , da delujejo na enak način kakor hrana.  Tudi  vsrkajo se na enak način, s tem da organizem iz dopolnil vzame tisto, kar potrebuje, ostalo pa se izloči. Preberi več …

Objave iz iste kategorije: