Izobraževanje

Individualni jezikovni tečaji

Veliko je razprav o idealni velikosti razreda pri poučevanju tujih jezikov, kot seveda tudi o velikosti skupin pri jezikovnih tečajih. Eno je jasno – učinkovitost poučevanja je pri velikih skupinah bistveno oslabljena. Pri manjših skupinah in individualnih tečajih pa težko povzamemo razlike kot odločilne pri vrednotenju ene ali druge oblike – prednosti in pomanjkljivosti najdemo na obeh straneh. Na splošno pa velja, da bo resnemu učencu zelo koristila kakršnakoli oblika tečaja, naj bo v skupini ali individualno.

Prednosti individualnih jezikovnih tečajev

Zakaj se udeleženci jezikovnih tečajev odločajo za individualno učno obliko? V prvi vrsti seveda zato, ker vso pozornost ohranja pri učenju posameznika. Pedagog se osredotoča le na enega tečajnika, tako da lažje spremlja napredek, posveti se vsaki težavi in pomaga pri vseh zagatah. Individualni jezikovni tečaji v Ljubljani so povsem prilagodljivi, saj ni treba sklepati kompromisov in se prilagajati skupini. Program se pripravi glede na predznanje posameznika, glede na njegove želje in potrebe. Izkušen pedagog bo znal program sestaviti tako, da bo ta zagotavljal hitro in učinkovito učenje za posameznika. Prilagodljivost sega tudi onkraj vsebine izobraževanja – prilagodljivi so tudi termini tečaja, pogosto tudi lokacija in druge podrobnosti. Vsekakor je individualni jezikovni tečaj v mnogih primerih odlična rešitev za tiste, ki pri učenju tujega jezika iščejo prilagodljivost in učinkovitost.

Pomanjkljivosti individualnih jezikovnih tečajev

Poleg številnih prednosti individualnih jezikovnih tečajev je treba izpostaviti tudi redke pomanjkljivosti. Ena izmed teh je seveda cena, saj je individualno poučevanje dražje od skupinskega. Poleg tega pa delo v skupini odpira nekatere možnosti, ki jih poučevanje ena na ena le težko simulira – na primer skupinsko konverzacijo.

Objave iz iste kategorije: