Tehnologija

Injekcijsko brizganje je uporabna metoda za izdelavo izdelkov iz plastike

Plastika je pomemben element v našem življenju, vse pogosteje pa nas spremlja praktično na vsakem koraku. Plastični izdelki v različnih oblikah se uporabljajo v vseh vejah industrije, kot končne izdelke pa jih srečamo tudi v naših domovih. Za izdelavo tovrstnih izdelkov se najpogosteje uporablja injekcijsko brizganje, ki je pri predelavi plastike vse pomembnejša metoda.

Celoten postopek je sicer namenjen velikoserijskim izdelkom, kjer se investicija v stroj z velikim številom izdelkov tudi hitro povrne. To pa ne pomeni, da se takšno brizganje ne more uporabljati tudi za izdelavo manjših serij izdelkov ali prototipov. Še več! V kombinaciji s 3D tiskom je to ena od najbolj optimalnih rešitev na področju predelave plastike.

Kako poteka postopek injekcijskega brizganja?

Pri tem postopku se uporabljajo različni termoplastični materiali. Ti so v obliki granulata, ki ga stresemo v poseben lijak. Granulat se z vrtenjem polža pomika vzdolž brizgalnega cilindra, na katerem so nameščeni posebni grelci. Ti poskrbijo, da se granulat do brizgalne šobe popolnoma stopi in je v tekoči obliki, kar je ključnega pomena za injekcijsko brizganje.

Postopek priprave materiala za 3D tiskanje.

Plastificirana masa se s pomočjo polža in brizgalne šobe zbira v orodni votlini, od katere je je odvisna končna oblika izdelka. Masa se zbira toliko časa, dokler ni popolnoma zapolnjena. Po zapolnitvi injekcijsko brizganje še ni končano. Sledi še ohlajanje mase v orodni votlini in končni izmet izdelka iz orodja.

Injekcijsko brizganje ima številne prednosti, ki prispevajo k večji priljubljenosti postopka

V današnjem času se na vseh področjih uporablja ogromno izdelkov in polizdelkov iz plastike. Pri tem je pomembno, da je injekcijsko brizganje tista tehnologija, ki nam omogoča zadostitev potreb po teh izdelkih. Dodatno prednost predstavlja kontrolirana ponovljivost celotnega procesa in široka paleta materialov, zaradi česar lahko izdelamo kakovostne izdelke z bistveno manjšimi stroški izdelave. 

Obdelava materiala v eni od faz 3D tiskanja.

Velika prednost je tudi minimalna količina odpadkov, s čimer prispevamo k čistemu okolju, visoka stopnja avtomatizacije, prav tako pa ni potrebe po dodatni obdelavi. Seveda se kljub temu zanjo lahko kadarkoli odločite. Glede na želje in potrebe naročnika se lahko končni izdelki pobarvajo, lakirajo ali metalizirajo, s čimer dobijo videz kromirane površine v sijaj ali mat izvedbi.

Injekcijsko brizganje si lahko podrobneje ogledate tudi na spletni strani Deproma.si.

Objave iz iste kategorije: