Dom

Izbira med življenjem v mestu ali na vasi

Prej ali slej se vsi srečamo z odločitvijo kje in kako bomo živeli. Če nam stanovanje ni položeno v zibelko, je to pač ena najpomembnejših odločitev v življenju. Stvar odločitve je s kom bomo življenje ali le del njega preživeli. Prav tako je stvar odločitve kaj bomo v življenju počeli.

Naslednja, po mojem mnenju zelo pomembna stvar pa je odločitev kje bomo živeli. Najpomembnejše je pravzaprav prepoznati svoje in partnerjeve želje po urbanem ali podeželskem stilu življenja. V Sloveniji nimamo velemest, zato se odločamo na primer za stanovanje v večjem mestu oziroma za življenje na podeželju. Ko se podajamo na lov za oglasi, lahko iščemo po ključnih besedah, kot je na primer stanovanje Ljubljana.

Če stanovanje podeduješ

Verjamem, da je marsikomu takšna odločitev prihranjena. Lahko podeduješ stanovanje v Ljubljani ali pa ga kako drugače dobiš brez večjega finančnega vložka. Potem imaš seveda na voljo le dve možnosti, ali stanovanje prodaš z oglasom »prodam stanovanje Ljubljana« ali pa se odločiš za življenje v njem. Prodaja stanovanja omogoča lažji začetek življenja nekje drugje ali na boljšem. Lahko pa se seveda odločiš le za obnovo stanovanja v Ljubljani (npr. stanovanja moste), in si v danih možnostih izboljšaš življenjske pogoje.

Ko je način bivanja stvar odločitve

Sama sem se odločila za življenje izven urbanega vrveža. Stanovanje Ljubljana ni bilo na spisku mojih življenjskih želja. Srečo sem imela, da se je z mano strinjal tudi partner. Hitro sem našla oglas oddam stanovanje Maribor in se zapičila vanj, vendar zopet ista dilema – iz mesta v mesto? Ne, raje nekam na vas. Ker sva oba odraščala v manjšem kraju oziroma na podeželju, si življenja v blokovskem naselju nisva predstavljala. Pri odločitvi kje si bova ustvarila družino, sva najprej upoštevala najine želje, nato pa realne možnosti. Skupna želja je bila ustvariti dom v bližini sorodnikov in v bližini najinih krajev odraščanja.

 

Druga želja je bila hiša. Nisva potrebovala graščine ali ogromne prostorne hiše, potrebovala sva hiško za štiričlansko družino in psa. Tako je iz najinih možnosti izbire po hitrem postopku izpadlo stanovanje Ljubljana. Oba sva imela izkušnje življenja v mestu še iz študentskih let. In skupne želje so bile, da najini otroci ne odraščajo v mestu.

Seveda pa spoštujem želje in potrebe drugih. In jih tudi razumem. Ja življenje v mestu ima tudi velike prednosti, kot je dostopnost vseh storitev, ogromna izbira prostočasnih aktivnosti, spoznavanje ljudi, raznolikost vsakdanjika itd.

Objave iz iste kategorije: