Dom

Izbira ustrezne posode za rože

Dobri poznavalci rož veste, da se balkonske in okenske rastline sadijo v različne vrste posod. Posode za rože iz žgane gline so na primer trajne, se ne pregrevajo in izjemno učinkovito zadržujejo vlago v prsti. To je še posebej pomembno v času večje vročine. Na voljo so tudi cvetlični lonci iz dvakrat žgane gline. Zanje pa je značilno, da lahko izjemno dobro prenesejo tudi zimsko zmrzal.

Plastični lonci za rože so lahki in trpežni, zato jih veliko preprosteje skladiščimo. V primerjavi z izdelki iz gline so kar precej cenejši. Kljub temu pa se zemlja v njih pregreva ter ne diha. Posledično zato lahko sčasoma pričnejo pokati oziroma lomiti.

Izbira lesenih korit v primerjavi s kovinskimi ali plastičnimi posodami

Ker rastline zalivamo, lesena korita, v katera so postavljene, vlažimo. Posledično les ni trajen. Je sicer naravno gradivo, zato lesena korita dobro dihajo. Poleti pa se zelo hitro izsuši. Če se odločite za lesena korita, je zelo pomembno, da ste pozorni na izbiro premaza. Ta nikakor ne sme vsebovati strupenih primesi.

Keramične posode za rože
Keramična posoda za rože

Najprimerneje je, da se rastline posadijo v plastične ali pa kovinske posode. Takšne posode za rože se lahko postavijo v večja korita.

Betonska korita za rože

Na voljo so tudi cvetlični lonci ali posode iz betona. So trpežne, kljub temu pa jih moramo pozimi povsem izprazniti ter primerno zaščititi, da ne bi popokale. Ker so takšne posode za rože veliko težje, jih imamo praviloma več let na enem in istem mestu.

YouTube video

Pri izbiri kovinske posode za rastline pa je treba paziti, da ima na dnu odprtino za odtekanje vode. Izjeme pa so posode iz kovine, v katerih gojimo vodne rastline. Takšne posode so posebej dobrodošle za hiše oziroma objekte, ki so grajeni v starem kmečkem stilu. Ponavadi so črne barve, zato se v poletnem času zelo hitro segrejejo. Pozimi pa je najprimerneje, da jih kar izpraznimo ter postavimo nekaj pod streho.

Kakovosten nakup ugodnih posod in loncev za rože

Nekoliko bolj kakovostne posode in lonci za rastline vas bodo stali kar nekaj denarja. Ravno zato se vam jih še toliko bolj splača naročati kar v spletni prodajalni, kjer jih lahko dobite po veliko dostopnejši ceni.

Objave iz iste kategorije: