Tehnologija

Kaj kaže na težave s trdim diskom

Težave s trdim diskom so izredno pogoste pri prenosnikih in namiznih računalnikih. Nedostopni podatki povzročajo velike preglavice osebnim kot tudi poslovnim uporabnikom. V takih situacijah je najbolje ugasniti računalnik in počakati. Nadaljnja uporaba lahko poškoduje spominski medij, kar oteži reševanje podatkov iz diska. Tako je dobro, če poznamo znake, ki nakazujejo slabo zdravje našega trdega diska. Dejansko pa je skoraj vedno možno povrniti vse izgubljene informacije iz poškodovanega medija. Tako ni potrebe po paniki, saj nam tehniki hitro in učinkovito rešijo vsa poročila, slike, videe in druge stvari.

Trdi diski so mehanična komponenta v računalniku

Prvi trdi diski so ugledali luč sveta več kot 50 let nazaj. Sčasoma so se močno izboljšali, vendar so v osnovi ostali isti. Še vedno uporabljajo magnetne plošče, električne motorčke in bralne roke pri delovanju. Vse te komponente se lahko sčasoma izrabijo in nam onemogočajo shranjevanje in branje podatkov. Tako se velikokrat zgodi, da je reševanje podatkov iz diska potrebno pri starejših računalnikih. Težave večinoma nastanejo na sistemih, ki so starejši od petih let.

V nekaterih primerih je možno trdi disk popraviti, vendar je to dokaj redko. Novi diski so zelo ugodni za nakup in tudi bolj zanesljivi. Tako se starih ne splača popravljati, ampak se podatke prenese na nov spominski medij.

Čudni zvoki v računalniku

Ni nepogosto, da trdi diski oddajajo čudne zvoke. Nepričakovano klikanje je eden izmed najbolj značilnih znakov, da je nekaj narobe. Med uporabo samega računalnika lahko sistem prične zmrzovati ali se ponovno zaganjati. Težave so lahko pokažejo tudi na samem operacijskem sistemu. Tako pričnemo na zaslonu videvati naključna opozorila z I/O error oznako. To nakazuje na težave s pisanjem in branjem podatkov operacijskega sistema.

YouTube video

Fizični dejavniki okvare trdega diska

Reševanje podatkov iz diska je velikokrat potrebno zaradi okvare občutljive elektronike. Ta se lahko okvari, če je izpostavljena različnim dejavnikom, kot so:

Prevelika vročina

Računalnik med delovanjem ustvarja veliko odvečne toplote. Ta se ob neprimernem hlajenju zadržuje v ohišju in počasi uničuje vse komponente.

Poškodbe zaradi izpostavljenosti vodi

Splošno znano dejstvo je, da voda in elektronika nista dober par. Če je naš računalnik izpostavljen preveliki vlagi, je tudi možno, da se bo sčasoma pokvaril.

Udari strele

Trdi disk je občutljiva naprava. Potrebuje določeno meri električnega toka za pravilno delovanje. Ob udarih strele pa se njegova elektronska vezja hitro poškodujejo. To je zelo pogost scenarij, ki zahteva reševanje podatkov iz diska.

S.M.A.R.T je pomembno orodje

Moderni računalniki imajo vgrajeno funkcijo S.M.A.R.T. Ta nadzoruje zdravje trdega diska ali SSD-ja med delovanjem. Tako se ob možnih težavah prižge opozorilo ob zagonu računalnika. To opozorilo ni pametno ignorirati, saj je zelo verjetno, da bo spominski medij kmalu prenehal delovati pravilno.

Odlično strokovno pomoč lahko najdemo na spletni strani www.kotar.si, kjer nam tehniki lahko rešijo podatke z vseh spominskih medijev.

Čiščenje diska. Če se disk, ki predstavlja možgane našega računalnika, nenadoma pokvari, potem lahko namreč izgubimo prav vse, kar imamo na njem. Preberi več …

Zunanji trdi disk. Pred izbiro zunanjega diska se moraš najprej odločiti, ali želiš disk, ki ga postaviš na mizo poleg računalnika in navadno potrebuje lastno napajanje, ali pa potrebuješ prenosljivo napravo. Preberi več …

Objave iz iste kategorije: