Tehnologija

Kako nam lahko zunanji trdi disk reši vse podatke?

Velikokrat pozabimo na varnostno kopiranje podatkov na zunanji trdi disk, saj menimo, da to lahko storimo drugič. Namesto, da bi sproti kopirali pomembno vsebino, s tem odlašamo, dokler ni prepozno. Uporaba zunanjega diska je izjemno hitra in enostavna, zato je dobro, da ga kupimo čimprej. 

Kaj je zunanji trdi disk?

Za razliko od notranjega računalniškega diska, je zunanji trdi disk prenosna komponenta. Deluje na isti način, kot notranji. Primarni namen zunanjega trdega diska je shranjevanje večje količine podatkov. Namenjen je tudi prenosu podatkov med posameznimi računalniki in multimedijskimi napravami. Povežemo ga lahko tudi na različne igralne konzole ali na večino novejših televizij. Novejši modeli delujejo izjemno hitro in imajo hiter prenos podatkov. Posamezniki ga uporabljajo tudi za varnostno kopiranje podatkov, predvsem službenih zadev in fotografij družine.

Videz in oblika prenosne naprave

Obstajajo različne velikosti in oblike zunanjega trdega diska, vendar so sestavljeni iz istih komponent. Po navadi se na računalnik oziroma druge naprave poveže prek USB vmesnika. Obstajajo tudi drugi vmesniki. Nekatere različice se napajajo kar prek USB kabla, druge imajo ločeno napajanje neposredno iz električnega omrežja.

Kapaciteta in USB vmesniki

Velikosti se gibljejo povprečno med 160 GB in 20 TB.  Starejši zunanji trdi disk je imel USB 2.0 vmesnik, vsi novejši pa imajo 3.0 vmesnik. Slednji omogoča okoli 100 Mb/s prenosa podatkov.

Razlika med HDD in SDD različico

Nadalje se zunanji trdi disk deli tudi na HDD in SDD različice. SDD diski so veliko hitrejši od HDD. Obenem so tudi dražji in ne podajajo opozoril o okvari, tako, kot jih dajejo HDD različice. SDD varianta je priporočljiva za posameznike, ki potrebujejo hiter prenos podatkov in želijo zelo odziven računalnik. Predvsem so namenjeni posameznikom, ki igrajo računalniške igrice ali pa uporabljajo zahtevnejše programe za obdelovanje slik.  HDD diski so manj dovzetni za okvare in preden se uničijo, pošljejo obvestilo. Na ta način ne prihaja do hitre izgube podatkov.

YouTube video

Pretvorba notranjega komponente v zunanjo

V kolikor razmišljamo o zamenjavi računalnika, a ne želimo izgubiti podatkov, lahko notranji disk preoblikujemo v zunanjega. Poiskati moramo samo pravo različico ohišja. Preverimo, kakšno vrsto priklopa ima. Razlikujejo se med priključkom SATA in ATA. Disk preglejmo in na spletu najdimoustrezno ohišje ter ga naročimo. Po prejemu ohišja, samo sledimo priloženim navodilom in bomo sami lahko opravili spremembo.

Objave iz iste kategorije: