Avtomobilizem

Kako pogosto naj se menjajo filtri za avto?

Pravilno vzdrževanje avtomobila nam pomaga doseči daljšo življenjsko dobo vozila, prav tako pa poskrbi, da dolgoročno prihranimo. S tem, ko skrbimo za vzdrževanje in potrebne menjave sproti, se namreč izognemo večjim okvaram, katerih popravilo bi bilo dražje, še bolj pomembno pa je, da si zagotovimo varno vožnjo.

Kako je potrebno vzdrževati oziroma servisirati avtomobil, je navedeno v servisni knjižici, kjer je natančno navedeno, kaj je potrebno pregledati in zamenjati – včasih se pri servisu nujno zamenjajo zgolj olje in nekateri avtomobilski filtri, kar običajno imenujemo mali servis, drugič pa je nujen tako imenovani veliki servis, kjer se menja na primer tudi jermen (vključno z napenjalci in črpalko), ko je potrebno poskrbeti za menjavo delov zavornega sistema, poskrbeti za olje v menjalniku pri avtomobilih z avtomatskim menjalnikom.

Ti veliki servisi so lahko tudi precejšen finančni zalogaj, zato jih je potrebno dobro načrtovati, pri malih servisih pa večinoma ni težav – plačilo je lahko majhno, delo pa je opravljeno tako hitro, da lahko pri mehaniku tudi kar počakamo in vmes spijemo kavo ter prelistamo kakšen časopis ali revijo.

Filtri za avto – oljni

Pri vsakem servisu oziroma najbolj pogosto se menja oljni filter. Menjava olja je določena za vsako znamko avtomobila in model posebej. Potreba po menjavi je odvisna od starosti avtomobila, od vrste goriva, od vrste pogonskega agregata, od motornega olja, ki ga uporabljamo.

Tako je pri nekaterih avtomobilih nujno, da se olje in filtri za olje zamenjajo na vsakih deset tisoč kilometrov, pri »dolgoživih« oljih in novejših avtomobilih (tako imenovano »long life« olje), pa je včasih dovolj poskrbeti za menjavo tudi na trideset tisoč kilometrov. Razen, če se ne vozimo veliko – ne glede na kilometre velja olje zamenjati enkrat letno. Ob vsaki menjavi olja seveda ne gre brez menjave filtra.

Drugi filtri

Vsekakor ni potrebno ob vsakem servisu menjati drugih filtrov, na primer filtra za gorivo, filtra potniške kabine in podobno. Najbolje je, da vam serviser sam predlaga, kdaj naj se poskrbi za menjavo in kdaj ne, ker so filtri še čisti. In še namig: avtomobili z dizelskim gorivom imajo tudi tako imenovan filter trdih delcev, ki preprečuje, da bi prihajalo do povečanega onesnaženja okolja.

Ta filter se čisti sam – delci se uničijo tako, da se sežgejo. Menjava je potrebna precej redko, ko se filtri »zabijejo«, kar pa se običajno zgodi pri zelo velikem številu kilometrov na števcu.

Objave iz iste kategorije: