Lepota in moda

Kako sta povezana vitamin C in oksidativni stres

Kako lahko najbolje vemo, da smo izpostavljeni oksidativnemu stresu? Tipični simptomi tovrstnega stresa so poslabšanje spomina, utrujenost, bolečine v sklepih in mišicah, glavoboli, nenadna osivelost, občutljivost na hrup, večja podvrženost okužbam.

Nivo oksidativnega stresa pa se lahko še bolj poveča ob večji izpostavljenosti stresu, toksinom in okužbam. Obenem ga povečuje še vnos sladkorja in kemikalij. Ne nazadnje k povečanju lahko pripomore celo preveč intenzivna telesna dejavnost. Najboljša rešitev za preprečevanje tovrstne težave so zdrava prehrana, veliko vitamina C in drugih vitaminov ter mineralov. Vitamin C in oksidativni stres sta torej povezana. Izdatne količine vitamina C namreč vaše telo potrebuje za učinkovito premostitev telesnih obremenitev.

Vitamin C ščiti telesne strukture pred oksidativnim stresom

Vitamin C in oksidativni stres se pogosto omenjata v kombinaciji, ko je govora o zaščiti struktur v telesu. Večina med vami ve, da ima C vitamin izjemno pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema. Njegova vloga vam je poznana tudi pri sodelovanju v procesu tvorbe kolagena. Redkeje pa vam je poznana njegova antioksidativna vloga – torej, da ščiti telesne strukture pred oksidativnim stresom.

Vitamin C in oksidativni stres
Vitamin C proti oksidativnemu stresu

Vitamin C ima pomembno vlogo tudi pri absorbciji ter metabolizmu hranil. Prispeva k normalnemu delovanju živčnega sistema ter zmanjšani utrujenosti ali izčrpnosti. Zaradi omenjenih funkcij je tovrstni vitamin izrednega pomena za ohranjanje vašega zdravja.

Dnevne potrebe po vitaminu C

Za odraslega človeka je priporočeni dnevni vnos vitamina C 80 mg. To lahko dosežete s pestro in dovolj uravnoteženo prehrano. 80 mg vitamina lahko dosežete na primer če zaužijete 2 cvetova kuhane cvetače in približno 4 jagode.

YouTube video
Video: Kako zaužiti dnevni odmerek vitamina C

Večja potreba po vitaminu C se pojavi pri kadilcih, pri osebah z večjim fizičnim naporom, tudi oksidativni stres narekuje večje uživanje vitamina.

Glavni viri vitamina C

Oksidativni stres in druge omenjene težave so dandanes precej pogoste. Ena od učinkovitejših rešitev je torej dosledno in redno uživanje vitamina C v zadostnih količinah. Vitamin endogeno proizvajajo številne rastline pa tudi nekatere živali. Žal ga ljudje nismo sposobni proizvesti sami. To pomeni, da ga moramo v telo vnesti sami.

Ključni vir vitamina C so živila rastlinskega izvora, na primer zelena zelenjava, jagodičevje, citrusi. Priporoča se tudi uživanje krompirja. Čeprav tovrstno živilo ne sodi med najboljše vire, z njim lahko zaužijete tudi do 20 % priporočenega dnevnega vnosa.

Objave iz iste kategorije: