Avtomobilizem

Katalizator zmanjšuje emisije

Vemo, da je glavna naloga katalizatorja, da zmanjšuje emisije strupenih plinov. Te spreminja v nestrupen plin. Lahko celo rečemo, da je katalizator pospeševalec kemičnih reakcij. Njegovo delovanje omogoča sredica. Ta je sestavljena iz plemenitih kovin, in sicer iz platine, paladija in radija.

Delovanje katalizatorja

Keramična sredica katalizatorja omogoča, da se škodljivi izpušni plini v katalizatorju spremenijo v okolju veliko bolj prijazno zmes ogljikovega dioksida, vode ter dušika. Ohišje katalizatorja je narejeno iz nerjaveče pločevine. V njem se nahaja keramično satje, ki je oplemeniteno s platino ter paladijem. Satje je učinkovito ravno zaradi svoje fine sestave.

YouTube video

Njegova površina bi bila lahko primerljiva z velikostjo nogometnega igrišča. Preko satja plini pridejo v kontakt s kovinami, ki so plemenite narave. Na ta način se spremeni kemična sestava plinov, torej iz škodljivega v neškodljivo.

Pogoji za njegovo delovanje

Katalizator lahko začne pravilno delovati po približno 200 sekundah delovanja motorja. V tem času izpušni plini segrejejo njegovo sredico, in sicer na temperaturo tudi do 270 stopinj. To je odvisno predvsem od načina vožnje in tudi lege katalizatorja v izpušnem sistemu.
Življenjska doba katalizatorja je ponavadi enako kot življenjska doba posameznega vozila.

Katalizator

Seveda pa je vse odvisno od pogojev, v katerih katalizator deluje. Poleg tega je njegovo delovanje odvisno še od višine stopnje nevarnosti glede na mehanske poškodbe. Raziskave so pokazale, da ga je potrebno v vozilu vsaj enkrat zamenjati v času uporabe vozila.

Mehanske poškodbe ter drugi vzroki napak

Močni udarci in vibracije v vozilu zelo pogosto pripeljejo do poškodb katalizatorja, predvsem njegovega ohišja. Posledično se zato poveča tudi možnost poškodovanja njegovih notranjih delov. Na koncu lahko pride do popolnega uničenja katalizatorja.

Vzrok za napako katalizatorja je lahko tudi njegova starost. Rekli smo že, da je njegova življenjska doba enaka kot pri vozilu, v katerega je katalizator vgrajen. Na njegove tehnične lastnosti in s tem tudi na njegovo življenjsko dobo pa lahko vplivajo še podnebne okoliščine ter pogoji vožnje. Na vsake toliko časa moramo zato katalizator primerno pregledati. V primeru, da ugotovimo, da z njim ni vse v redu, je potrebno katalizator takoj zamenjati. Tudi tesnjenje ter slabo delovanje motorja oziroma slab vžig lahko vplivajo na to, da katalizator ne deluje tako, kot bi moral.

Objave iz iste kategorije: