Posel

Koliko vložiti v spletno oglaševanje?

Svetovni splet se je hitro uveljavil kot najboljši medij za doseganje odličnih prodajnih rezultatov, seveda pa je potrebno spletno oglaševanje dobro obvladati, da dosežemo želene učinke. Pri tem igrajo vlogo finance, ki so nam na voljo, še bolj pomembno pa je, da znamo dobro načrtovati prikazovanje oglasov in imamo odlično zasnovano oglaševalsko akcijo. Saj veste: če ponujate izdelke, ki ne pritegnejo pozornosti, jih ne znate primerno predstaviti ali prikazati, jih ne naredite dovolj vabljive v množici drugih, potem vam tudi milijonski oglaševalski budget ne bo prinesel dobička – nekaj boste prodali, a zagotovo premalo, da bi pokrili stroške.

Koliko denarja naj se nameni za spletno oglaševanje?

Koliko boste porabili za spletno oglaševanje je odvisno od vašega prometa in tudi od narave vašega posla. Na splošno velja, da dobra podjetja vlagajo v oglaševanje od 10 do 30 odstotkov svojih financ, a če se komaj prebijate iz meseca v mesec z majhno spletno prodajalno, je lahko to tvegano. Če sploh imate spletno prodajalno – če je splet zgolj eden od „postranskih“ kanalov za promocijo, saj se sicer ukvarjate s storitvami, ki nimamo s spletom nobene povezave, potem se morda bolj izplača vlagati v druge načine pospeševanja prodaje, na primer na terenu.


Za spletno oglaševanje najprej torej naredite oceno. Kolikšni bodo stroški in kolikšen bi moral biti ob tem izplen, da bo akcija uspešna? Ga realno lahko dosežete? Če recimo v oglaševanje vložite 100 evrov mesečno, kolikor tudi stane izdelek, ki ga nudite, mesečno pa jih prodate deset, potem se vam to gotovo izplača.

YouTube video

Pri spletnem oglaševanju eksperimentirajte

Če nimate izkušenj s spletnim oglaševanjem, potem velja zanj najeti profesionalce – če si jih lahko privoščite. Če se boste oglaševanja lotili sami, pa se ne bojte eksperimentirati. Splet je medij, ki omogoča veliko prilagodljivosti in spletno oglaševanje vam omogoča množico prilagoditev: spreminjate lahko videz oglasa, dimenzije, izdelke, ki jih nudi in podobno. Na ta način boste morali poiskati formulo, za katero se bo izkazalo, da v vašem primeru najbolje deluje. (Sicer pa veliko namigov o tem, kako poskrbeti za najbolj učinkovito spletno oglaševanje, najdete tudi na spletu.)
Na kaj morate biti še posebej pazljivi? Na sezonsko ponudbo. Vaš izdelek morate ponuditi v primernem trenutku, ko je zanj največ povpraševanja. Če menite, da je to decembrski čas, pa se lahko hitro znajdete tudi v težavah, kajti takrat želi oglaševati največ podjetij in cene so zato precej višje. Raje torej zmerno oglašujte na spletu preko celega leta in se ne zanašajte zgolj na najvišjo sezono.

Objave iz iste kategorije: