Avtomobilizem

Kondenzator klime kot pomemben del klimatske naprave

Kondenzator klime je pomemben del avtomobilske klimatske naprave. Njegova funkcija je v pretvorbi hladilnega sredstva, ki prihaja iz kompresorja. Pri tem s pomočjo kondenzacije spremeni hladilno tekočino v visokotlačno paro. Ob tem hladilno sredstvo prehaja skozi rešetke hladilnika klimatske naprave, dokler se ne spremeni v paro in omogoči, da v notranjost vozila začne prihajati hladen zrak. 

Ustvarjanje toplega zraka je lahko posledica zamašene kondenzatorske tuljave ali nedelujočega ventilatorja. Puščanje avto hladilnika klimatske naprave je lahko tudi eden izmed vzrokov, zakaj sistem izgublja hladilno tekočino ali pa ima manjšo sposobnost odvajanja toplote. V teh primerih se morajo ti avto deli zamenjati ali popraviti.

Znaki, ki kažejo na poškodbo hladilnika klimatske naprave 

Avtomobil je potrebno odpeljati k mehaniku, če opazimo, da je zrak v notranjosti vozila bolj topel kot običajno ali pa so avto okna bolj zamegljena. Če hladilno sredstvo pušča, klimatska naprava ne bo izpustila veliko hladnega zraka. 

Kakovosten kondenzator klime za Ford
Kondenzator klime za-Ford C-Max in Ford Focus

Kondenzator klime je zato potrebno zamenjati z novim kosom, kadar čiščenje rešetk na tem avto delu ne predstavlja učinkovite rešitve. V določeni meri lahko s čiščenjem avto hladilnika pomagamo klimatski napravi, da ponovno začne proizvajati mrzel zrak, vendar je to le kratkoročna rešitev. 

Kako pogosto je potrebno pregledovati hladilnik klimatske naprave?

Tako kot drugi avto deli v klimatski napravi tudi kondenzator klime ne potrebuje rednega servisiranja, dokler sistem proizvaja hladen zrak. Pri tem nekateri mehaniki priporočajo občasno pregledovanje hladilnika, zato da bi lažje videli, ali prihaja do poškodb in korozije.

YouTube video

V teh primerih zadošča le čiščenje rešetk na avto hladilniku, vendar je težavo potrebno odkriti preden se pojavi zamašitev. 

Zamenjava novega avto hladilnika za klimatsko napravo 

Ker je avto hladilnik eden izmed najbolj pomembnih delov klimatske naprave, ga je potrebno zamenjati, če je enota v sistemu pokvarjena, zamašena ali korodirana. Kakovosten kondenzator klime lahko naročite v spletni trgovini z avto deli Silux, kjer nudijo hladilnike različnih proizvajalcev in za različne avtomobilske blagovne znamke (Ford, Kia, VW, …) in njihove modele.

Akumulator za avto je zadolžen, da omogoča motorju dovolj električne energije

Akumulator za avto je zelo pomemben sestavni del vsakega avtomobila. Vsak avto mora imeti akumulator, da deluje, ker zahteva, da se v celotnem sistemu zažene določena količina električne energije. Več si lahko preberete s klikom na povezavo.

Objave iz iste kategorije: