Dom

Kotne sedežne garniture za najboljši izkoristek prostora

Kakšno pohištvo si želite v svojem domu? Gotovo marsikdo sanja o veliki dnevni sobi, kjer bo imel razkošno sedežno garnituro z nekaj dodatnimi fotelji oziroma počivalniki, vendar realnost tega pogosto ne omogoča.kotne-sedezne-garniture S prostorom smo vedno omejeni, in za najbolj praktične se običajno izkažejo kotne sedežne garniture. V najmanjših prostorih jih lahko postavimo v sam kot, tik ob obe steni, v nekoliko večjih pa lahko stojijo tudi nekoliko bolj prosto – če je možnost, se odločite za postavitev kotne sedežne garniture tako, da bo od sten umaknjena kakšen meter in pol. Tako boste imeli okoli nje prosto pot in postavitev se bo zdela bolj razgibana.

Izbira kotne sedežne garniture

Kotne sedežne garniture imajo najpogosteje obliko črke L, lahko pa se odločite tudi za popolni ali delni U. Včasih se osnovi v obliki črke L lahko doda tudi večji tabure, ki se popolnoma prilega koncu kotne sedežne garniture, tako da dejansko pridobimo še en prostor, ki je dovolj dolg za ležanje.
Če ste se odločili za uporabo kotne sedežne garniture zato, ker ste s prostorom resnično na tesnem, potem velja vsekakor razmisliti tudi o tem, da naj ima garnitura poleg sedenja in počivanja še dodatne funkcije. Morebiti vam pride prav, če lahko en del kotne sedežne garniture spremenite v ležišče – tako da zložljiv mehanizem za posteljo potegnete izpod garniture, ali pa v sredino L oblike potisnete tabure. Če postelje ne potrebujete, pa vam bo vsekakor prišel prav prostor za shranjevanje. Cenejše kotne sedežne garniture običajno omogočajo dvig sedežnega dela, pod njim pa je prostor, pri dražjih pa so v sedežni garnituri izvlečni predali.

YouTube video

Obstojnost garniture

Tako kot za druge, velja tudi za kotne sedežne garniture pravilo, da je potrebno izbrati kakovost, ki nam bo služila dolga leta. Predvsem bodite pozorni na material in izdelavo lesene osnove, prav tako pa naj kotne sedežne garniture nimajo mehkih blazin – tudi blazine za naslon hrbta naj bodo »kompaktne«, ne pa zgolj z mehkim materialom polnjeni veliki »povštri«, ki se hitro posedejo in izgubijo obliko.
Kaj pa material? Sodobne kotne sedežne garniture lahko kombinirajo tekstilne materiale v najrazličnejših barvah in vzorcih, torej so tudi na oko zelo zanimive, če želite usnje, pa izberite visoko kakovostnega in ne pozabite, da ga je potrebno tudi primerno negovati – sicer se na njem hitro pojavijo odrgnine in razpoke, pri najslabši kakovosti pa pride celo do razbarvanja in puščanje barve.

Objave iz iste kategorije: