Dom

Kuhinje naj bodo zasnovane na osnovi poteka priprave hrane

Kuhinje so prostor kjer poteka priprava hrane. Dobro načrtovane kuhinje omogočajo pripravo hrane podobno kot tekoči trak. Za vsako fazo imamo vedno vse potrebno pri roki od začetka do konca. V primerjavi s tekočim trakom imajo kuhinje tudi posebnost. V proces je vključeno tudi pomivanje posode, ki omogoča v prihodnosti ponovno aktivirati postopek priprave hrane. Potek priprave hrane se zato nadaljuje in konča z pomivanjem posode. Prav tako morajo pred začetkom priprave hrane zagotovljena živila, začimbe in druge stvari.

Shrambe še niso iz mode

V starejših hišah je bila tipično v bližini kuhinje shramba. To je bil temen in zračen prostor za pogosto uporabljena živila v večjih količinah. Sodobne kuhinje ta prostor pogosto nadomestijo z belo tehniko za shranjevanje živil ali shranjevanju živil namenjeni kuhinjski elementi. Hkrati pa se mnogi tudi pri novogradnjah ali obnovah odločajo za star pristop. Zavedajo se njegove preproste odličnosti ter več namenskosti. Pred začetkom kuhanja ali peke, se po shranjevanju zgodi faza priprava živil. Dobro zasnovane kuhinje to vmesno fazo upoštevajo tudi pri načrtovanju. In sicer tako, da potekajo vse tri faze nemotene ter se med seboj ne ovirajo.

V tem primeru imamo veliko možnosti, osnova pa je postavitev pomivalnega korita, kuhalne površine in hladilnika oziroma shrambe. Postavitev je poljubna ob novo gradnji ali obnovi z morebitnim gradbenimi, instalacijskimi in drugimi posegi. Pri zamenjavi obstoječe kuhinje z novo brez gradbenih in drugih posegov je možnosti manj. V vseh primerih pa se velja zavedati, da so gradbeni in drugi posegi časovno praktično zanemarljivi v primerjavi z desetletjem ali drugim ustrezno daljšim časom uporabe na novo postavljene kuhinje. Tudi stroški gradbeni, instalacijskih in drugih posegov se v desetletju ali drugem ustreznem času uporabe brez težav obrestujejo. Toliko bolj s pozitivnimi spremembami. Kuhinje se morajo prilagajati tudi zadnji fazi priprave hrane sta pospravljanje pripomočkovin posode ter omenjeno pomivanje posode.

Objave iz iste kategorije: