Dom

Lesni peleti: izvor in uporaba

Priljubljenost lesa kot energenta za ogrevanje v zadnjih časih ponovno narašča. Predvsem so popularne novejše oblike lesne biomase, kot so lesni sekanci, peleti in briekti. Razlog za to je verjetno v tem, da te vrste biomase omogočajo višjostopnjo avtomatizacije ogrevanja, hkrati pa za pripravo potrebujemo manj časa in fizične energije. Peleti so običajno izdelani iz žaganja in ostalih ostankov lesne industrije, poznamo pa tudi tako imenovane agropelete, ki so izdelani iz ostankov kmetijstva (predvsem slame).

Izdelani so tako, da se žagovino stisne pod visokim pritiskom, pri čemer se les močno segreje, kar aktivira naravna veziva v lesu. S tem dobimo delčke valjaste oblike, ki ne vsebujejo nobenih primesi. Lesni peleti so popularni predvsem pri ogrevanju manjših objektov, običajno individualnih hiš, saj se pri večjih objektih bolj izplača nekoliko višja začetna investicija v ogrevanje na lesne sekance, ki so cenejši. V primeru, da se odločate za nakup peletov, bodite pozorni poleg same kvalitete, tudi na stroške in pogoje dostave in plačila.

Vsekakor priporočam, da pred nakupov večje količine na svoji peči stestirate vsaj 10 vreč peletov, saj se vsaka kurilna naprava obnaša nekoliko po svoje. Prav zato se ni preveč za zanašati na nasvete prijateljev in sosedov. Ker so peleti precej sezonska dobrina, cena v zimskih mesecih močno naraste, po sezoni pa hitro pade, saj se pri proizvajalcih in trgovcih začnejo nabirati zaloge, ki se jih želijo znebiti z nudenjem popustov. V primeru, da imate možnosti, tako prostroske kot tudi finančne, se vsekakor splača nakup peletov v mesecih od aprila do julija, ko so cene najnižje. S tem lahko prihranite tudi do 20%.

Objave iz iste kategorije: