Menjava oken

English: Double glazed units (Photo credit: Wikipedia)

Okna so pomemben del vsakega stanovanja ali hiše. Toda menjava dotrajanih okvirjev povzroča več težav in umazanije. Okna so občutljiva na zunanje vplive. Dež, sneg, temperaturni ekstremi na zunanji strani in kondenzna vlaga v zraku znotraj sčasoma uničijo okenske okvirje.

Vsako okno začne nekega dne propadati. Okno se ne zapira več dobro, krilo se pri odpiranju in zapiranju zatika, poškodovanega lesa pa ne moremo zaščititi niti z najboljšim lesnim premazom. Edina rešitev za nastalo situacijo je menjava oken.

Nova okna se morajo popolno prilegati odprtini v steni. Pred nakupom okna je potrebno natančno izmeriti zunanje robove okna v prostoru. Proizvajalci oken ponujajo najrazličnejše modele in oblike oken. Danes izdelujejo okna  iz lesa ali umetnih mas, redkeje tudi iz kovin. Slovenci se najraje odločijo za nakup PVC oken, ki so manj občutljiva na zunanje vplive in so bolj toplotno izolativna. Vsi, ki so ekološko bolj ozaveščeni stavijo na lesena okna.

Kupci lahko izbirajo med tipskimi modeli, ki so cenovno bolj ugodni in med okni izdelami po meri. Slednja so primerna za specifične prostore nepravilnih oblik. Pri nakupu moramo biti pazljivi, saj nekatera cenovno bolj ugodna okna ne ustrezajo stroškovni učinkovitosti in uporabljajo materiale, ki so škodljivi zdravju.

Nakup novih oken je dolgoročna investicija, ki pa se ob pametni uporabi lahko kmalu povrne.

 

Similar Posts: