Avtomobilizem

Najbolj osnovni deli v vsakem avtu

Uporaba naprednih procesov izdelave je močno izboljšala zanesljivost vseh novih avtov, kombijev, SUV-jev, tovornjakov in drugih motornih vozil. Nedolgo so bile mehanske okvare zelo pogoste tudi pri novih jeklenih konjičih. Dandanes pa je potrebno v mislih imeti samo nekaj avtodelov, ki jih je potrebno periodično zamenjati v našem vozilu. Vedno je priporočljivo, da svoje vozilo redno vozimo k mehaniku, ki mu zaupamo. Veliko pa lahko storimo tudi sami, če poznamo osnovne dele za avto, ki so ključni za delovanje motorja in drugih mehaničnih komponent.

Motorno olje in filter

Moderni avtomobili uporabljajo zelo učinkovito delujoče motorje. To pomeni, da pri svojem delovanju porabijo zelo malo olja. Je pa tudi res, da so nova motorna olja izredno kakovostna in lahko zdržijo tudi do 25.000 prevoženih kilometrov in več. Motorno olje skrbi, da so vsi deli v motorju, kot so bati primerno podmazani. Ima pa tudi druge naloge:

Filter olja za Hyundai Matrix
Oljni filter čisti motorno olje

Hlajenje in čiščenje

Motorna olja skrbijo za hlajenje motorja. Seveda to ni njihova glavna naloga, saj je za to v glavnem zadolžen hladilni sistem v vozilu ter drugi avtodeli, kot sta ekspanzijska posoda in termostat. Kljub temu pa olje poskrbi, da komponente v motorju delujejo pri nižji temperaturi, kar izboljša izkoristek goriva, podaljša življenjsko dobo motornega bloka ipd. Olje pa tudi čisti motor, saj odstranjuje mikroskopske obloge prahu in druge nesnage.

Zaščita pred korozijo

Zamenjava olja za motor je močno priporočljiva tudi iz razloga varovanja kovinskih delov pred rjo. V kakovostnem motornem olju se nahajajo številni kemijski elementi, ki zaščitijo vse komponente v notranjosti motorja pred korozijo in rjo.

Filter za olje v motorju pa skrbi, da v motor ne pride nesnaga, kot so prah in kovinski delci. Pri vsaki menjavi olja je tudi dobro, da se zamenja filter olja. To je izredno cenovno ugoden avtodel, ki ga je mogoče zamenjati zelo hitro.

Elektronski avtodeli so odvisno od akumulatorja

Vsak avtomobil potrebuje akumulator. Bencinski, dizelski in tudi električni motorji potrebujejo akumulator za svoje delovanje. To spada med avtodele, ki so kritični za delovanje vseh električnih sistemov v našem avtomobilu.

YouTube video
Kako deluje avtomobilski akumulator? Osnovni princip delovanja akumulatorja.

Navigacija, radio, žarometi, zaganjalnik motorja in drugi avtodeli so popolnoma odvisni od delovanja akumulatorja. Ta jim nudi dovolj visoko napetost za pravilno delovanje. Sčasoma se zmogljivost akumulatorja poslabša. Tako je mogoče, da v zimskem času ne bomo mogli več prižgati avtomobila, saj nima dovolj moči, da ustvari dovolj električne energije za zagon motorja. Njegova zamenjava se priporoča nekje med 2-5 let – večina akumulatorjev deluje brez problema več let. Priporočljivo je, da vsako leto preverimo delovanje akumulatorja pri mehaniku ali doma, če si lastimo merilec napetosti akumulatorja.

Luči v žarometih se sčasoma izrabijo

Žarnice v žarometih so ključne, saj je njihova uporaba zakonsko predpisana v vsaki sezoni in vremenu. Novejši avtomobili so opremljeni s senzorji, ki nas opozorijo na nedelovanje žarnic. Stari avtomobili pa nimajo te tehnologije. V vsakem primeru moramo biti pazljivi in preveriti delovanje žarnic čim bolj pogosto. Halogenske žarnice imajo najnižjo življenjsko dobo, LED žarnice pa najvišjo. Med seboj jih na žalost ne moremo menjati, saj je parabola v žarometu našega avtomobila prilagojena svetlobi vrsti žarnic, ki jih je vgradil proizvajalec avtomobila. Če nam katera od žarnic preneha delovati na poti, jo lahko na hitro zamenjamo z nadomestno iz seta rezervnih žarnic za avtomobile.

Objave iz iste kategorije: