Dom

Nepremičninski trg in njegova zgodovina

Ali ste se kdaj že spraševali o zgodovini nepremičnin in njihovem trgu? Pri nas se je v večjem delu začel razvijati šele leta 1990, je pa prav tako kot danes, že od nekdaj deljen na stanovanjske in poslovne nepremičnine. Za poslovne je med drugim bolj značilno tudi to, da so bolj pregledne in pomembne že zato, ker pri njihovih dejanjih v večji meri delujejo predvsem pravne osebe. In medtem ko je danes nepremičninski trg danes izjemno razširjen, je na začetku bil vezan le na družbena najemna stanovanja. Za trg 20. In 21. stoletja pa je bilo značilno tudi zelo veliko neurejenosti in pomanjkanja zaščitenosti. S tem v večji meri mislimo na črni trg, ki pa je seveda še vedno prisoten tudi danes. Prisotnih je bilo torej veliko težav, ki pa so se nekako uredile šele po letu 1990.

Ustvarili so se prvi mehanizmi in prva povpraševanja in ponudbe. S tem je sicer prišlo tudi do nekaj nepravilnosti na področju zakonodaje, kjer so najbolj bili prizadeti kupci nepremičnine. Je pa po drugi strani bila pozitivna stran tega ta, da je država kmalu zatem končno sprejela ustrezno zakonodajo, s katero je začela ščititi kupce nepremičnine. S tem so se začele tudi nepremičninske agencije, ter z njimi agentje, ki jih predobro poznamo tudi danes.

Kdaj pa je nepremičninski trg resnično zrastel? Vsekakor leta 2004, po vstopu naše države v EU, ko so na našem trgu začeli bolj aktivno delovati tudi tujci. Če torej razmere nekoč primerjamo z današnjimi, opazimo ogromno razlik. Nekatere so negativne, spet druge pozitivne, a če vse skupaj povzamemo, bo nepremičninski trg vedno nihal, se spreminjal in postajal z leti vse večji ter dražji.

Preden se na določenem območju prične gradnja, pa se pogosto preišče območje tudi zavoljo arheoloških raziskav. Kaj točno počne na terenu arheolog in kako poteka njegovo delo, pa si preberite v naslednjem prispevku.

Objave iz iste kategorije: