Tehnologija

Odstranimo vse podatke z diska

V podjetniškem okolju vedno pride čas, ko je potrebna nadgradnja računalniškega sistema. Tako je možno, da stare prenosnike in namizne računalnike zavržemo, podarimo ali pa prodamo. Pri tem pa je izredno pomembno, da poskrbimo za varnost podatkov na spominskih medijih. To pa lahko storimo s čiščenjem diska. Tako za vedno izbrišemo vse občutljive podatke z SSD-ja, trdega diska in drugih spominskih medijev. S tem zagotovimo, da nihče ne more zlorabiti bančnih podatkov, gesel ter drugih informacij, ki bi jih nepridipravi ukradli.

Izbrisani podatki so še vedno na trdem disku

Veliko uporabnikov računalnika se ne zaveda, da se izbrisani podatki še vedno nahajajo na trdem disku. Ko neko datoteko ali program izbrišemo, podatki še vedno ostanejo zapisani na trdem disku. Operacijski sistem ga samo označi informacije, kot izbrisane. V resnici pa lahko z nekaj preprosti orodji izbrisane podatke hitro najdemo in ponovno uporabimo. Ravno zato je zelo nevarno, da trdi disk, SSD, USB ključ ali spominsko kartico preprosto zavržemo, brez da bi opravili čiščenje.

Različni načini uničevanja podatkov

Profesionalno podjetje, ki opravi čiščenje diska, se lahko loti te naloge na več načinov. Dva najbolj uporabljena pa sta:

  • Fizično uničenje medija

Trdi disk obsevajo močni magneti, ki popolnoma uničijo vse podatke na njem. Na koncu pa se disk prevrta z svedri na več koncih, da se prepreči obnovitev podatkov z magnetnih plošč v disku.

  • Uničenje podatkov z naprednim programskim brisanjem

Če bi radi trdi disk še vedno uporabljali, obstaja brisanje podatkov, ki ne uniči spominskega medija. Čiščenje diska v tem primeru poteka zgolj preko različnih programov. Te programi zapišejo v vsak sektor za shranjevanje podatkov na našem disku serijo ničel in enk. Ta postopek se tudi večkrat ponovi, da se zagotovi, da nihče ne bo imel možnosti obnoviti podatke.

YouTube video

Za vsa podjetja je pomembno, da sledijo zakonskim določilom o pravilnem uničevanju podatkov. Na spletni strani www.kotar.si lahko koristimo storitve čiščenja diska s strani profesionalcev. Tako bomo zagotovili, da odslužen računalnik lahko varno prodamo ali podarimo.

Znebimo se zaloge starih diskov

Večina večjih podjetij ima shranjenih več deset, sto ali tisoč trdih diskov. Na njih so nameščeni operacijski sistemi, arhivski podatki, gesla ipd. Te diski pa sčasoma zavzamejo veliko prostora in tudi postanejo neuporabi. Morda smo podatke že presneli na večje diske, SSD-je ali pa jih imamo shranjene v oblaku. V vsakem primeru je dobro, da te diske počistimo. Za to pa lahko najamemo podjetje, ki bo varno, učinkovito in hitro uničilo neuporabne spominske medije, ki jih več ne potrebujemo.

Nadgradnja računalnika

Dandanes se vedno več podjetij odloča za nadgradnjo trdih diskov na SSD-je. To je lahko dokaj dolgotrajen proces, ki zavzame veliko časa. V nekaterih primerih je možno preslikati vse podatke z trdega diska na SSD, vendar včasih pa to ni možno. V tem primeru je dobro opraviti čiščenje trdega diska, da se zagotovi njegova nadaljnja uporaba za drug namen.

Tako lahko hitro in varno nadgradimo računalnike v majhnih, srednjih in velikih podjetij. Obenem pa se tako tudi prepričamo, da se bodo stari trdi diski lahko še vedno uporabili za druge namene.

Objave iz iste kategorije: