Dom

Osvetlimo si dom s svetilkami

Lansko leto sem se selila v novo stanovanje. Nakupila sem že vso opremo, vendar sem do zadnjega trenutka odlašala z nakupom svetilke. Nisem namreč vedela, kakšne rabim, ali bi imela raje moderen dizajn ali bolj klasične … Ko sem se pogovarjala s prijatelji, so mi pritrdili, da je bil nakup luči tudi zanje najtežji del opremljanja stanovanja. Na koncu mi je prijateljica arhitektka zaupala nekaj nasvetov v zvezi z izbiro svetilke.

Prav poseben dekor

 

 

 

 

Prvo pravilo izbire prave svetilke je, da se zavedamo, da gre za ključen element notranje opreme. Določi namreč celotno razpoloženje sobe. Prostor lahko naredi bolj razkošen ali pa ga naredi bolj preprostega. Zato je najpomembneje, da pred izbiro razmislimo o obliki, velikosti, barvi in stilu svetilke. Povedano bolj preprosto: če je oprema sobe v rustikalnem stilu, v sobo ne bomo namestili moderne dizajnerske svetilke. Prav tako ne bomo v majhen prostor namestili ogromnega lestenca, kajne? 🙂
Pomemben del dekorja so tudi stoječe in namizne svetilke. V prostor prinesejo ne le svetlobo, ampak tudi različne barve in zanimive oblike. Da je prostor bolj razgiban, lahko med seboj pomešamo različne oblike in se poigramo s kontrasti – majhne in velike, nizke in visoke. Seveda izberimo takšne, ki se ujemajo s preostalo opremo prostora, saj bo tako prostor res usklajen, mi pa se bomo v njem počutili bolje.

YouTube video

Viseče ali stropne svetilke?

Če bi radi določen del prostora, kot sta jedilna miza ali kuhinjski otok, osvetlili močneje, lahko nadenj obesimo več manjših luči. Viseče svetilke pritegnejo oko in hkrati vizualno ločijo del prostora od preostanka sobe. Za prostore, kjer potrebujemo več svetlobe, kot so kuhinja, kopalnica ali pisarna, so bolj primerne stropne svetilke, ki žarnico manj zasenčijo. Takšne svetilke namreč nudijo dobro osvetlitev. Več o svetilkah si lahko sicer pogledate na www.volino-svetila.si.

Pri izbiri viseče svetilke bodimo pozorni predvsem na njeno velikost in na to, kako visoko bo obešena. Če je strop visok dva metra in pol, naj spodnji del svetilke ne visi nižje od 75 cm nad jedilno mizo. Pri izbiri velikosti svetilke velja pravilo: širina mize minus 30 centimetrov. Takšna velikost je oblikovno najbolj ustrezna. Nad kuhinjskim otokom pa naj bo višinska razlika med 90 cm in enim metrom, saj se tako v luč ne bomo zaletavali s glavo.

Za rastline v vašem stanovanju pa lahko uporabljate produkte General Hydroponics. General Hydroponics Bio Bloom pospešuje rast, cvetenje in presnovo kalcija. Več pa si preberite v prispevku.

Objave iz iste kategorije: