Pohištvo

Večnamenski prostori so v naših domovih nekaj povsem običajnega. V zadnjih letih so še posebej priljubljeni, saj se marsikateri mladi par odloči za stanovanje brez notranjih vrat, za domovanje, kjer se na videz veliki odprti prostori prepletajo in prehajajo drug v drugega. Taka stanovanja so običajno svetla, opremljena s sodobnim pohištvom, s poudarkom na minimalizmu.

Tako kot prostori, pa postaja večnamensko tudi pohištvo. To pomeni, da je marsikateri kos opreme mogoče spreminjati in posamezne kose med seboj različno kombinirati – povsem navajeni pa smo tudi, da imajo nekateri kosi opreme tudi več »vlog«, saj jih lahko uporabljamo v različne namene.

Ta želja po večnamenskosti se v sodobnem oblikovanju pojavlja že nekaj let, saj tako oblikovalci in proizvajalci poskušajo najti izviren način, da bi njihovo pohištvo izstopalo iz množice podobne ponudbe.

Bolj kot v velikih večnamenskih prostorih je to pohištvo uporabno v majhnih stanovanjih, kjer je treba na nekaj kvadratnih metrov stisniti vse, kar potrebujemo za življenje.

Tako si mora marsikatera mlada družina, na primer, v garsonjeri urediti vse – od kuhinje do spalnice in dnevne sobe. V takšnem domu klasična postelja skoraj ne pride v poštev. Veliko bolj uporaben je kavč, ki bo čez dan osrednji kos opreme »dnevne sobe«, ponoči pa primeren tudi za spanje.

Veliko pohištva je oblikovanega tako, da je uporabno v različne namene. Zlasti v zadnjih letih je trend novosti v oblikovanju prav večnamenskost. Tako ne bo težko najti in kupiti kavča, ki bo udoben za sedenje, zvečer pa ga bo mogoče preprosto spremeniti v posteljo. Prednost sodobno oblikovanih kavčev je tudi ta, da so majhni, ko pa jih raztegnemo, nastane dovolj velika in udobna postelja. Takšni pa so najprimernejši za opremo majhnih stanovanj.

Oblazinjene mizice, ki občasno služijo kot dodatni sedež, niso nič novega. Že dolgo so nepogrešljiv del sedežnih garnitur, v zadnjih letih pa pri marsikaterem proizvajalcu izpodrivajo klasično klubsko mizico. Oblazinjene mizice so dobrodošle tudi v manjšem stanovanju, kjer je prostora le za dvosed.

Če smo v garsonjero ali majhno dnevno sobo namestili le kavč, za klubsko mizico ali kakšno drugo odlagalno površino pa je zmanjkalo prostora, si omislimo poličko, ki je del kavča. Veliko proizvajalcev namreč ponuja sedežne garniture z odlagalnimi poličkami. Običajno jo lahko prestavljamo in nameščamo po želji. Tako bomo tudi pozabili, da nimamo dovolj prostora za klubsko mizico, saj je niti ne bomo potrebovali.

V majhnem stanovanju pa ne bo odveč tudi mehka in kosmata preproga, na kateri bomo lahko tudi posedali, če se bo zbralo več prijateljev hkrati pri nas. Na tla položimo le še kakšno okrasno blazino, da bo sedenje na tleh (preprogi) še udobnejše.

V kuhinji ni nikoli preveč prostora. V maj-hni pa je še toliko težje namestiti vse, kar potrebujemo za pripravo hrane in kuhanje. Če pa moramo vanjo spraviti še jedilno mizo, moramo biti še iznajdljivejši. Marsikdo se odloči za mizo, ki je na eni strani pritrjena na steno. Ko je ne uporabljamo, visi ob steni in ne zavzame veliko prostora. Druga možnost pa je miza, ki jo je mogoče izvleči izpod delovnega pulta. Uporabljamo jo lahko tudi kot dodatno delovno površino.

Tovrstne rešitve z večnamenskim pohištvom pa so lahko zanimive tudi za večje domove. Za vse tiste, ki si želijo rekreirati doma, pa nimajo prostora za ureditev domače telovadnice, je kot nalašč garderobna omara, za vrati katere se skriva fitnes naprava. Na videz povsem običajna garderobna omara, v kateri pa je poleg oblek shranjena tudi fitnes naprava. Takšno garderobno omaro lahko namestimo tudi v spalnico, saj zaprta ne bo motila našega počitka.

Similar Posts: