Dom

Pomoč pri urejanju okolice in vrta

Vsakdo kdaj potrebuje pomoč pri urejanju okolice hiše ali vrta. Namesto, da vse opravimo sami in da nam delo vzame veliko časa, lahko zaprosimo za pomoč strokovnjake. Slednji nam bodo pomagali pri izboljševanju videza okolice in dvigu funkcionalnosti vseh zunanjih površin. Pomagajo nam tako pri vzdrževanju trate, kot tudi dreves, grmovnic, žive meje in cipres. Po potrebi poskrbijo tudi za zasaditev rož v posode za rože in nižjega grmičevja.

Urejanje okolice zahteva poznavanja vrtnarstva
Urejanje okolice zahteva estetiko in poznavanja vrtnarstva, materialov in trendov

Košnja trave in izboljšanje kvalitete zelenice

Največji vtis na mimoidoče naredi lepa in vzdrževana trata. Za vzdrževanje sta pomembi redna košnja in odstranitev odpadnega materiala. Strokovna pomoč pri urejanju okolice vsebuje tudi:

  • Odstranitev in odvoz odpadnega materiala,
  • Odstranjevanje odpadlega vejevja,
  • Grabljenje in odstranjevanje odpadlega listja,
  • Odstranjevanje odmrle trate,
  • Priprava terena in zasaditev nove trave,
  • Odstranjevanje plevela,
  • Gnojenje in zalivanje.

Preberite si še naslednji članek: Ali veste, da krasula velja za rastlino oziroma za drevo denarja?

Če jo postavimo na primerno mesto, bi naj krasula prenašala finančno stabilnost, bogastvo, blaginjo in tudi ljubezen.

Vzdrževanje drevja in grmovnic

Vzdrževanje drevja in grmovnic je pomemben del urejanja okolice hiše, saj samo redno obrezano drevo lahko rodi in uspeva. Redno obrezovanje drevja pravilno oblikuje krošnjo in nudi drevesu ugodne pogoje za oblikovanje svetov oziroma sadežev.

Urejanje okolice- obrezovanje drevesa
Obrezovanje sadnega drevesa za urejeno okolico

Redno urejanje okolice in obrezovanje poskrbita, da je krošnja pravilno oblikovana, kar pozimi tudi prepreči lomljenje vej in poškodbe debla. Pri obrezovanju grmovnic pa je pomembno, da redno odstranjujemo odmrlo vejevje ter tako omogočimo grmovnici, da normalno raste in se razvija. Naša okolica hiše je s strokovno vzdrževalno službo lahko zelo negovana in zelena.

Oblikovanje žive meje in cipres

Obrezovanje žive meje in cipres nam lahko vzame zelo veliko časa. Še posebej, če nimamo primernih aparatov. Ciprese v bližnji okolici hiše so zelo lepe in dajejo poseben pridih okolici naše hiše in našega vrta.

YouTube video
Video: Pravilna rez žive meje in košnja

S pravilnim vzdrževanjem, ciprese ostanejo lepe, visoke in zelene tudi več desetletij. Pomembno je, da pri urejanju okolice poskrbimo za odstranjevanje odmrlih poganjkov in oblikovanje ciprese ter žive meje v željeno obliko in višino

Pravilno obrezovanje žive meje

Pravilno obrezovanje žive meje poskrbi, da so korenine in veje močne. Trdna živa meja prenese vse vremenske razmere in težko težo zmrznjenega snega. Pri rezanju moramo poskrbeti, da je živa meja čim bolj polna in trdna zgoraj. Posledično mora biti na vrhu malce ožja, kot pri tleh, saj tako obdrži največjo stabilnost. V okolici hiše bo zelenje poskrbelo za naše ugodje, zato je pomembno, da vse rastlinje pravilno vzdržujemo in negujemo. Tudi živa meja in cipresa potrebujeta gnojenje, rezanje in odstranjevanje odmrlih delov.

Objave iz iste kategorije: