Razno

Prehranska dopolnila

Prehranska dopolnila se vse bolj pogosto pojavljajo v raznih debatah in člankih. Običajno je debata vezana na prednosti in slabosti le teh, veliko pa se govori tudi o primernosti uporabe prehranskih dopolnil. Pa si najprej poglejmo kaj pravzaprav sploh so prehranska dopolnila, ki vam jih nudi Nutrica. To so neke vrste dodatkih k prehrani, s katerimi lahko nadomestimo določena hranila, ki jih z običajno prehrano ne zaužijemo dovolj. Med najbolj dobrodošlimi dopolnili za uporabo so predvsem vitamini in minerali, saj le teh skoraj da ne morete zaužiti preveč.

Supplements (or a visual representation of my ...
(Photo credit: zane.hollingsworth)

Pri aktivnih športniki in pri tistih, ki se zaradi težnje po rasti mišične mase pogosto ukvarjajo s fitnes vadbo, pa je stvar nekoliko drugačna, saj le ti potrebujejo veliko količino proteinov, ki pa jih je z običajno prehrano težko zaužiti. Proteini se namreč v nobenem živilu ne pojavljajo v velikih količinah, še največ proteinov je prisotnih v ribah in jajcih, vendar pa so tudi tu v manjšini.

YouTube video

Če športniki ali pa predvsem bodybuilderji želijo zaužiti zadostno količino proteinov, morajo poseči po prehranskih dopolnilih, kot so proteini in aminokisline, priporočljivo pa je, da se uporablja oz. zaužije tudi kreatin, katerega največji učinek je v eksplozivnosti. Kreatin je torej zelo dobrodošel predvsem v primeru, če se ukvarjate s športi, kjer je eksplozivnost zelo pomembna. Med proteini so zadnje čase vse bolj priljubljeni Whey Proteini, ki jih lahko kupite v skoraj vsaki trgovini s prehranskimi dopolnili. Poleg vseh naštetih prehranskih dopolnil, seveda obstaja še kar nekaj teh, za več informacij o dopolnilih pa vam svetujemo, da obiščete kakšno namensko spletno stran, priporočljiv pa je tudi posvet z zdravnikom.

Vitamin C in oksidativni stres sta povezana

Ne spreglejte tudi članka z naslovom “Kako sta povezana vitamin C in oksidativni stres“.

Objave iz iste kategorije: