Avtomobilizem

Prilagodljiva in praktična senčila za avto

Veliko notranjih dodatkov je zasnovanih tako, da vašemu avtomobilu nadgrajujejo slog ali ga naredijo  bolj posebnega. Nekateri dodatki pa so bolj praktične narave. Namenjeni so temu, da vozniku in sopotnikom prijetno obarvajo čas, ki ga preživijo v avtomobilu. Senčila za avto so dober primer takšnih notranjih dodatkov.

Največkrat so na voljo v kompletu. Z njimi lahko pokrijemo tako zadnja stranska okna kot okno nad prtljažnikom. Lahko pa jih uporabimo ločeno, po potrebi. V obeh primerih se enostavno in hitro prilagajajo. Ko jih že namestimo na zadnja okna, jih lahko tam pustimo. Ni nam jih potrebno odstranjevati vsakokrat, ko spustimo stekla na oknih.

Zastiranje sončne svetlobe in zmanjševanje toplote

Senčila za avto nam pomagajo zmanjšati količino sončne svetlobe, ki se širi v zadnje dele avtomobila. S tem lahko nadzorujemo temperaturo v vozilu. V svetlih in predvsem vročih poletnih dneh ohranjamo primerno raven toplote v avtomobilu. To je še posebej koristno, kadar je naš avtomobil že nekaj časa parkiran na vročem soncu. Zastor stekel pripomore tudi k zaščiti oblazinjenega zadnjega dela. Preprečuje njihovo bledenje, ki se pojavi ob večkratni izpostavljenosti močni sončni svetlobi.

Preberite si še naslednji članek: Uporaba destilirane vode za vzdrževanje našega vozila

Destilirano vodo se lahko brez težav uporabi za ustvarjanje mešanice koncentrata hladilne tekočine.

Ščitijo pred radovednimi pogledi

S pomočjo senčnikov zmanjšamo vidljivost v notranjost avtomobila. Pomeni, da nas ali naših stvari od zunaj ne morejo dobro videti. Iz notranjosti avtomobila pa se vidljivost zunanjih predmetov ne spremeni. Zmanjšanje vidljivosti v notranjost avtomobila dosega enake učinke kot zatemnitev samih stekel, vendar v precej manjšem obsegu. Zatemnitev stekel pa je na drugi strani tudi zakonsko omejena. Zato stekel ne moremo samovoljno zatemniti.

Različna in prilagodljiva senčila za avto

Večina senčnikov se enostavno in hitro prilagaja na različna okna v raznolikih modelih avtomobilov. Največkrat jih izdelujejo v poltrdni seriji. Takšne senčnike lahko zložimo in shranimo. Če se odločimo, da jih v zimskem času ne bomo potrebovali, jih enostavno zložimo in pospravimo na primerno mesto. Nekateri senčniki so opremljeni s tako imenovanimi valjčnimi mehanizmi. To pomeni, da jih po vgradnji lahko pustite na istem mestu, četudi jih ne uporabljate. Senčila za avto, ki so nameščena na zadnjih oknih, uporabljamo do hitrosti petdeset kilometrov na uro. Nad to hitrostjo jih ni priporočljivo uporabljati.

YouTube video

Objave iz iste kategorije: