Računalniška zasvojenost

Znaki te odvisnosti so podobni kakor pri vsaki drugi. Pokazatelji zasvojenosti so nezmožnost nadzora nad količino igranja ali nezmožnost nehanja igranja kljub drugačni zavestni odločitvi, zanikanje ali celo prikrivanje trajanja igranja in posledic, ki se kažejo na različnih področjih, kot so družinski odnosi, finance, telesno zdravje. Tudi če za igranje porabimo več časa in denarja, kot smo sprva nameravali, je to eden od znakov nezdravega odnosa do najljubše računalniške igrice. Utegne sprožiti finančne težave in zanemarjanje družine, prijateljev in celo obveznosti, kot sta šola ali služba. Pomembna kazalca odvisnosti sta tudi močna želja oziroma hrepenenje po igranju ter nastanek tolerance, ko moramo, da bi dosegli ugodje, v navideznem svetu izbrane igrice preživeti čedalje več časa.

Seveda na približevanje zasvojenosti opozarjajo nekateri znaki. Eden je dobro počutje med igranjem, iskanje izgovorov za nadaljno igro, češ, samo še tole bitko končam, toda ko naslednjič pogledate na uro, sta minili že dve uri. Končati igro in izklopiti računalnik postane težko. Občutek izgubljenosti in razdražljivost, ko računalnik ni pri roki, laganje domačim in prijateljem, koliko časa preživimo za njim, tudi pritožbe domačih zaradi števila ur, ki jih preždimo pred računalniškim zaslonom, in navsezadnje telesne težave, na primer migrenski glavoboli, suhe oči, bolečine v hrbtu in nespečnost, nas opozarjajo na predolgo druženje z najljubšimi virtualnimi junaki.

Gorše Golijeva svetuje, da se zasvojenosti izognemo oziroma jo zdravimo z rabo računalnika in interneta le za nujna opravila, da opustimo brezciljno brskanje po spletu in odstranimo računalniške igrice s trdega diska, da časovno in finančno omejimo domačo rabo interneta ter da načrtujemo in izvajamo aktivnosti proč od računalnika, kot so izleti, branje knjig, ukvarjanje s športom. »Za normalno življenje si je v današnjem času težko predstavljati, da bi oseba popolnoma nehala uporabljati računalnik, je pa pomembno, da prepozna problem, njegove posledice in da se drži omejitev, ki si jih je postavila,« pojasnjuje sogovornica.

Games (Photo credit: Ian D)

Similar Posts: