Sneg in verige

Ste pripravljeni na zimo oziroma ali ste nanjo pripravili svoj avtomobil? Verige za sneg bi moral imeti v avtu vsak voznik, čeprav pri nas sicer niso obvezne. V nekaterih državah pa je to obvezen del avtomobilske opreme, saj se zavedajo njihovega pomena v težkih snežnih razmerah, ko niti zimske pnevmatike enostavno niso dovolj.

Nič nas ne more presenetiti

Če imate v prtljažniku snežne verige, boste vozili bolj brez skrbi, četudi vas bo pot ponesla po kakšni manj obljudeni in slabše spluženi cesti, po kakšnem klancu z velikim naklonom ali čez kakšen prelaz, kot je na primer prelaz Ljubelj ali Vršič, ki sta pogosto pozimi prevozna le z verigami za sneg. Če teh nimate, morate izbrati kakšno drugo pot.

Ker pa znajo biti snežne razmere nepredvidljive in ker nikoli ne moremo z gotovostjo napovedati, kakšno bo vreme v prihodnje, vas lahko sneg tudi presneti. Rahlemu sneženju bodo kos vsake zimske pnevmatike, takoj pa, ko snega zapade nekaj več, so verige za sneg enostavno nujno. To dobro vedo vsi, ki radi tudi pozimi prosti čas preživljajo v naravi, v hribih in gorah oziroma tisti, ki ne živijo v mestu, kjer so ceste hitro splužene. Verige vas lahko rešijo iz takšnih situacij oziroma zagat.

Da bo zadoščeno predpisom

Od 15. novembra do 15. marca je po slovenski zakonodaji obvezno imeti na avtomobilu nameščene zimske pnevmatike oziroma je treba poskrbeti za zimsko opremo. Enako pa je zimska oprema v tem obdobju obvezna ne glede na to, ali je kaj snega ali ne.

Vendar pa zakonodaja določa tudi, da je treba te imeti nameščene vedno, kadar so na cestah zimske razmere. To pomeni, da četudi zapade sneg kadarkoli pred 15. novembrom ali po 15. marcu, so zimske pnevmatike obvezna oprema.

Namesto pnevmatik lahko uporabite tudi verige. Tako boste v primeru, da vas izven sezone zimskih pnevmatik preseneti sneg, preskrbljeni tako za vožnjo v zimskih razmerah kot tudi za primer, da vas ustavi policijska kontrola. Zato jih je vedno pametno imeti v prtljažniku! Ne zasedejo veliko prostora, a vsak izkušeni voznik ve, da so pomemben del opreme, zato jih vedno vozi z seboj. Nikoli namreč ne veste, kdaj vam bodo prišle prav.

Pripravite se torej na zimo, kolikor dobro morete, in v prtljažnik vašega avtomobila čim prej spravite tudi verige!

Similar Posts: