Tehnologija

Tablični računalniki

računalnikTablični računalniki so bili še nekaj let nazaj dragi in zato za marsikoga nedosegljivi. Uporabljali so jih po večini zgolj podjetniki oziroma poslovneži, ki so si to lahko privoščili, ter so jih zaradi svojih pogostih poslovnih poti dejansko tudi zelo potrebovali.
V zadnjih treh letih pa se je cena tablic precej znižala. Nekoliko zato, ker je prišlo do velike konkurence in so morali tudi nekateri najbolj kakovostni proizvajalci spustiti  cene, nekoliko pa tudi zato, ker se je pojavilo veliko poceni (in včasih tudi cenenih) proizvajalcev. Tablični računalniki so postali nekaj tako običajnega kot mobilni telefoni, in uporabljajo jih tudi tisti, ki jih ne potrebujejo zaradi dela, temveč predvsem zaradi zabave. Med temi je zagotovo največ otrok. Starši se namreč po eni strani zavedajo, da je lahko tablični računalnik koristen učni pripomoček, saj lahko otroci z njim dostopajo do učnih vsebin, ki so marsikdaj prilagojene prav za tablične računalnike, po drugi strani pa si lahko otroci na tablico naložijo tudi igrice, glasbo in filme – tako pustijo računalnike staršev pri miru, pa še zabavajo se in odrasli imajo mir.
Ker so tablice po kakovosti tako zelo različne, je seveda treba ob nakupu pomisliti na to, v kakšen namen bomo tablico uporabljali, prav tako pa se je potrebno odločiti za operacijski sistem. Tablični računalniki, ki uporabljajo android, so lahko precej cenejši od tablic ipad, ki so večinoma še vedno dostopne poslovnežem in bolje situiranim. Tablice z androidom pa so na voljo tudi za manj kot sto evrov, torej so dostopne praktično vsakomur.
Kakšna pa je tablica za manj kot sto evrov, se sprašujete? Pravzaprav je res – pri nakupu poceni tablic je potrebna previdnost. Morda si kdo reče, da bo poceni tablični računalnik povsem v redu za otroka, ki si želi zgolj igrati igrice, vendar se lahko nazadnje izkaže, da gre za stran vržen denar, saj igrice na tablici ne delujejo, ker je prepočasna. In na njej je tako majhen prostor za spomin, da si otroci niti kakovostnega risanega filma ne morejo naložiti.
Na kaj je še treba biti pozoren? Verjetno ni odveč poudariti, da mora imeti tablica možnost brezžične povezave z internetom (ja, tudi takšne brez obstajajo). Imeti mora čim večji spomin in možnost vstavitve dodatne spominske kartice. Verjetno bo potrebno skupaj s tablico kdaj uporabljati tudi slušalke ali zvočnik. In če tablica ne bo namenjena zgolj igri oziroma zabavi ter občasnemu preverjanju elektronske pošte, potem je vsekakor smiselno, da jemožno nanjo priključiti tako miško kot tipkovnico …
Kadar kupujete tablico, imejte torej vedno v mislih to, da tablični računalniki zaenkrat še niso potrošni material in si zato ne boste vsako leto kupili novega. Tablica naj bo torej takšna, da jo boste lahko uporabljali vsaj nekaj let – in če to pomeni, da boste morali zanjo odšteti nekoliko več, verjemite, da se vam bo dolgoročno izplačalo. V kolikor pa bi potrebovali popravilo, pa se odpravite k ponudniku, ki opravlja servis računalnikov, kjer znajo popraviti tudi tablični računalnik.

 

Objave iz iste kategorije: