Zdravje

Vadba in masaža proti sodobnim zdravstvenim tegobam

Zahvaljujoč sodobni medicini in napredku na drugih znanstvenih področjih lahko dandanes živimo dokaj dolgo in zdravo življenje, ne da bi bili izpostavljeni tveganju za razvoj kakšnih bolezni, ki so v preteklosti predstavljale velike težave. A sodobni stil življenja prinaša tudi nekatere svoje težave, ki jih je treba nasloviti – pojavljajo se nove obremenitve, predvsem na delovnem mestu in kot posledica nezdravega življenjskega sloga.

Najbolje bo zdravje vzdrževati s kombinacijo uravnotežene prehrane in rednega gibanja, če se le da pa se v čim večji meri izognemo velikim fizičnim in psihičnim obremenitvam. Nekaterim težavam se s preventivo verjetno ne bomo uspeli v celoti izogniti.

Bolečine v hrbtu

Poznamo več vrst bolečin v hrbtu, predvsem so kritične mišice, lahko pa se pojavi tudi išias ali druge težave, ki imajo svoj izvor v hrbtenici. V mnogih primerih lahko pomagamo z redno vadbo in masažami.

Išias sicer pogosto nastane zaradi degenerativnih sprememb v hrbtenici, do katerih pride s staranjem. Tveganje za tovrstne težave še stopnjujejo obremenitve, na primer dolgotrajno ali nepravilno sedenje. Išias povzročajo različni dejavniki, ki jih ne moremo v celoti obvladovati, lahko pa blažimo posledice. Te se kažejo v bolečinah, tudi ostrih zbodljajih po ishiadičnem živcu, ki vodi od proti petam. Išias se izraža predvsem v bolečinah ob sklanjanju ali sedenju, medtem ko ob pravilni drži načeloma ni opazen. Smiselno je reševati težave tako, da se osredotočimo na vzrok, a pogosto je dobro blažiti tudi posledice, torej bolečine. Več tukaj.

Išias je le ena izmed oblik bolečine v hrbtu, še pogostejše so akutne bolečine v mišicah. Ravno mišice spodnjega dela hrbta namreč prenašajo največ obremenitev pri dolgotrajnem in nepravilnem sedenju. Medtem ko ima išias vzrok v ukleščenem živcu in pogosto nastane zaradi starosti in obrabe skeleta, se bolečine v mišicah lahko pojavijo kadarkoli zaradi obremenitev, ki jih za mišice pomeni neustrezna drža telesa.

Tako išias kot druge bolečine v hrbtu lahko lajšamo z redno vadbo, učinkovite so že osnovne raztezne vaje in razgibavanje. Poleg tega pa zelo pomagajo masaže, ki blagodejno delujejo na hrbet in sproščajo mišice, odpravijo posledice vsakodnevnih obremenitev in pripravijo telo na nove izzive.

Posledice prekomernega stresa

Medtem ko so išias in bolečine v hrbtu povsem fizičnega izvora, imajo lahko posledice za zdravje tudi psihične obremenitve. Sodobni ritem življenja povzroči veliko stresa, predvsem v službi, pa tudi v medosebnih odnosih in na drugih področjih. Stres se kaže v nekaterih fizičnih težavah, tudi bolečinah in boleznih.

Tudi v tem primeru pa bo morda učinkovit ukrep redna vadba ter masaža. Ne nujno neposredno, temveč predvsem zato, ker se na ta način umirimo in sprostimo, s tem pa omejimo vpliv stresa na telo. Sproščeno telo pomeni sproščen um, zato se splača temu posvetiti tudi v primeru težav s stresom.

Objave iz iste kategorije: