Zakaj je potrebno razkuževati roke

Razkuževanje rok in umivanje rok sta osnovna ukrepa pri preprečevanu širjenja bolezni. Z rednim umivanjem rok preprečimo razvoj mikroorganizmov, širjenje ter razvoj bolezni. Roke je potrebno umiti pred jedjo ter po jedi. Z rednim umivanjem rok znižamo obolevanost in smrtnost posameznika. Premalo pozornosti namenim higienski vzgoji ter natančnem upoštevanju umivanja rok.

Dosledno upoštevanje navodil za higieno rok

Roke je potrebno temeljito umiti večkrat na dan. Po umivanju je priporočljivo roke razkužiti. Razkuževanje rok je potrebno v prostorih v kateri se zadržuje ali giblje večje število oseb. V javnih ustavnovah so pogosto nameščena taka mila ali tekočine. Najbolj pogosto se nahajajo na vhodu oziroma izhodu. Pred obiskom bolnišnice je priporočljvo, da si preberemo navodila za umivanje in dezinfekcijo rok. Navodila lahko najdete na spletnih straneh bolnišnic.

Pomanjkanje osebne higiene, predvsem higiene rok je vrzok za širjene bolezni. Zato je pomembno izobraževanje otrok. Otroke je potrebo naučiti temeljitega umivanja. Razkuževalna sredstva v pršilu so odlična alternativa kadar si rok ne moremo umiti. V trgovini so na voljo različni pripomočki, ki jih lahko pospravimo v žep.

Preprečite širjenje okuž v času razsajanja prehladov in gripe

V času razsajanja prehladov in gripe je pomembno temeljito umivanje in razkuževanje predmetov, ki jih uporablja veliko ljudi. Ne pozabite razkužiti tudi svoje osebne predmete. Roke je potrebno dezinficirati po obisku zdravniške abulante, pred in po pripravi hrani, po vsakem plačevanju z gotovino, po uporabi javnega prevoza ter po stiku z nakupovalnim vozičkom. Možnost prenosa virusnih obolenj lahko zmanjšamo z redno skrbjo za čistočo.

Navodila za pravilno umivanje rok

Pred umivanjen rok ostranimo nakit. Le-te je potrebno umiti z toplo vodo in milom. Čas umivanja je odvisen od procesa, osnovno umivanje rok traja do 2 minuti. Roke je potrebno militi vsaj 15 sekund. Po umivanju rok je poterebno roke temeljito obrisati. V kolikor uporabljamo pralne brisače jih je potebno pogosto menjavati. Pralne brisče se morajo prati pri visoki temperaturiV kolikor imate na voljo dezinfekcijsko sredsto si razkužite roke. Pri razkuževanju morajo biti roke popolnoma suhe.

Več o razkuževanju rok pa si preberite na povezavi.

Similar Posts: